13.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024

Breviar

Tratarea bolilor respiratorii la Govora

Oras situat in zona centrala a sudului Romaniei, in judetul Valcea, situat in depresiunea subcarpatica Govora, inconjurata de dealuri acoperite cu paduri de fagi, stejari si pini. Statiunea se afla la o altitudine de 360-380 m, la 20 km de municipiul Ramnicu Valcea.
Climatul este continental moderat cu mici influente mediteraneene: veri racoroase, temperatura medie a lunii iulie este de 19°C si ierni placute, temperatura medie in ianuarie este de -3°C. Precipitatiile sunt moderate si variaza in jurul valorii de 800 mm anual.
Govora este considerata o statiune de importanta nationala, deschisa in toate anotimpurile, si este renumita pentru varietatea si caracterul terapeutic al proprietatilor apelor bogate in clor, sodiu, iod, brom, sulf, pentru cure externe si cele hipotonice bogate in magneziu, calciu, putin sulf, pentru cure interne cunoscute si utilizate inca din 1866. Namolul mineral este extras din localitate, iar namolul sapropelic fosil este adus de la Ocnele Mari. Statiunea este recomandata in tratamentul bolilor respiratorii cum ar fi: astm bronsic, bronsite cronice, enfizem pulmonar, pneumopatii microbiene sau virale, rinite, sinuzite, faringite etc., dar si pentru bolile degenerative ca spondilozele, artrozele, poliartrozele si bolile reumatice articulare ca tendonite, periatrite scapulohumerale, precum si in tratamentul disfunctiilor neurologice periferice si centrale ca: parezele usoare, sechele dupa poliomielite etc. si a unor disfunctionalitati post-traumatice si boli asociate cum ar fi cele ginecologice, endocrinologice, cardiovasculare, digestive, urinare etc. Complexele balneare moderne sunt utilate cu facilitati pentru bai cu ape minerale iodate si sulfuroase, aplicatii cu namol cald, pneumoterapii, electroterapii, kinetoterapii, tratamente cu produse apicole. De asemenea, la Govora exista un sanatoriu pentru boli reumatice si respiratorii pentru copii.

Tratament cu ape carbogazoase la Tusnad

Cea mai cautata dintre statiunile din judetul Harghita este Tusnad. Turismul de masa s-a revigorat in ultimii ani, chiar daca nu la nivelul anilor '80, cand localitatea era mereu plina. Abia din sezonul de vara al anului 1996, oamenii au reinceput sa vina la Tusnad. Acum turistii vin cu sutele chiar si in lunile de iarna.
Statiunea este amplasata la o altitudine de 650 de metri, la poalele masivului vulcanic Harghita, in jurul Lacului Ciucas. Climatul este subalpin, cu aer puternic ozonizat si o temperatura medie anuala de 6 grade Celsius. Iarna, temperaturile pot scadea pana la minus 30 de grade.
Tusnadul ofera posibilitati de tratament cu ape minerale carbogazoase, mofete (emanatii naturale de CO2) si aerosoli. Statiunea are caracter permanent, cu numeroase izvoare de ape minerale bicarbonate, carbonate, clorate, sodice, magnezice, feruginoase, calcice si mezotermale. Statiunea este recomandata pentru tratamentul bolilor sistemului nervos central – nevroza astenica, stari astenice secundare, stres fizic si intelectual, al bolilor cardiovasculare – infarct miocardic, hipertensiune, arteriopatie periferica, varice, al bolilor sistemului urinar – litiaza renala, inflamatii si al unor boli inrudite: digestive, endocrine, ginecologice etc. Autoritatile locale sustin ca in perioada urmatoare statiunea va beneficia de investitii edilitare importante, printre care si constructia unei sali de sport.

Cele mai citite

EXCLUSIV. Directorii de școli, schimbați înainte de alegeri. STATISTICĂ

De la 1 ianuarie 2023 și până la jumătatea lunii martie a super anului electoral în curs, peste 500 de directori și directori adjuncți...

Fântânile arteziene din Sectorul 4, pregătite pentru zilele călduroase de vară

Sectorul 4 al Capitalei este o comoară ascunsă pentru cei care își doresc să exploreze frumusețea orașului. Printre numeroasele sale atracții, cum ar fi...

Cutremur produs în zona seismică Vrancea, în această dimineață

Un cutremur cu magnitudinea de 3,5 grade pe Richter s-a produs, vineri dimineaţa, la ora locală 2:05, în judeţul Buzău, zona seismică Vrancea, potrivit...
Ultima oră
Pe aceeași temă