10.2 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăBanca Europeana de Investitii va pompa fonduri consistente in Romania

Banca Europeana de Investitii va pompa fonduri consistente in Romania

Premierul Calin Popescu Tariceanu l-a primit ieri la Palatul Victoria pe Wolfgang Roth, vicepresedinte al Bancii Europene pentru Investitii (BEI), responsabil pentru Germania si statele candidate la aderare din Europa Centrala si de Est. Oficialul BEI si-a exprimat dorinta ca institutia sa sa investeasca in continuare in modernizarea Romaniei si a marturisit ca se asteapta ca tara noastra sa devina membra a UE pe 1 ianuarie 2007.

Coridorul IV de transport, prioritar

In perioada urmatoare noile proiecte de investitii BEI din Romania vor atinge valoarea de 1,65 miliarde de euro, din care 850 milioane de euro reprezinta creditele acordate de banca (pe 25 de ani, cu o perioada de gratie de 6 ani), iar restul este contributia partii romane. Cu acesti bani vor fi finantate trei proiecte importante de infrastructura – constructia segmentului de autostrada Cernavoda-Constanta, a tronsonului de cale ferata Curtici-Simeria (ambele situate pe traseul coridorului IV paneuropean) si refacerea zonelor inundate.
Pentru autostrada Cernavoda-Constanta (52 kilometri de drum, a cate doua benzi pe sens) costurile sunt de 250 milioane de euro contributia BEI si 104 milioane de euro contributia Guvernului. Tronsonul de cale ferata Curtici-Simeria se intinde pe 180 kilometri si pe el vor putea circula trenuri de mare viteza (160 km/ora). Contributia BEI la acest proiect este de 300 milioane de euro. Partea romana participa cu 529 milioane de euro de la bugetul de stat, care vor fi rambursate din fondurile postaderare. In fine, pentru indepartarea efectelor inundatiilor BEI ne imprumuta 300 milioane de euro; la acest proiect partea romana contribuie cu inca 101 milioane de euro. “Coridorul IV european este cel mai important proiect si va fi realizat cu sprijinul BEI”, a declarat premierul. El a precizat ca finantatorul european este interesat si de investitii directe in Romania in proiectele identificate de Guvern – industrie, invatamant, sanatate, protectia mediului si energie, ca si de parteneriatele public-privat. Pentru aceste proiecte Executivul i-a propus finantatorului scurtarea termenelor procedurale, iar oficialul BEI s-a aratat deschis in aceasta chestiune.

FMI n-are dreptate

Vicepresedintele BEI Wolfgang Roth a aratat ca institutia sa este “Banca UE” si are interes in dezvoltarea infrastructurii din Roma-nia, intrucat in lipsa infrastructurii adecvate nu vor veni investitii directe. “Vedeti cat de bine arata infrastructura in Europa de Vest!”, a spus Roth. Oficialul BEI s-a uitat pe cifrele privind datoria externa a Romaniei si a concluzionat ca valoarea acesteia este mult mai mica decat in celelalte tari care au aderat la UE in precedentul val. “Colaborarea cu BEI se desfasoara in conditii mult mai bune decat colaborarea cu FMI. Avem in Europa zece tari care au aderat la UE, plus inca doua. Romania are cea mai mica datorie externa dintre toate aceste state. Investitiile publice sunt de 3% din PIB, dar Germania in anii '50 a avut 5% din PIB. Nu te poti astepta la investitii directe daca n-ai o infrastructura bine pusa la punct”, a spus Wolfgang Roth.
Tariceanu a explicat ca FMI considera ca Romania ar avea o problema daca ar creste valoarea investitiilor (creste deficitul bugetar) si insista ca proiectele de parteneriat public-privat sa fie finantate in cadrul bugetului. De cealalta parte, Guvernul doreste neincluderea acestor proiecte in buget deoarece este vorba de dezvoltarea infrastructurii pe termen lung.
In alta ordine de idei, Wolfgang Roth a spus ca institutia sa nu ar fi participat la finantarea autostrazii Bucuresti-Brasov in conditiile in care aceasta lucrare a fost incredintata direct unei firme si nu a fost castigata prin licitatie. “Daca am fi fost invitati, am fi refuzat”, a spus vicepresedintele BEI. Si, in ceea ce priveste autostrada, Bechtel Roth a avut o pozitie critica fata de constructorul american: “Asta este cea mai buna formula, se pare. Sa propunem un proiect si apoi sa cerem Guvernului sa vina cu banii”.

Un portofoliu consistent

Portofoliul BEI in Romania, pana la sfarsitul lunii august 2005, este reprezentat de 37 proiecte publice in valoare totala de 3.627,63 milioane de dolari SUA, precum si de zece proiecte private, valorand 185,21 milioane de dolari SUA. Aceste cifre situeaza BEI pe prima pozitie, alaturi de Banca Mondiala, in ceea ce priveste finantarea proiectelor publice, cu o cota de 40% din totalul finantarilor externe contractate.
Varful finantarilor publice BEI a fost atins in anul 2000, cand volumul creditelor contractate a fost de peste un miliard de dolari SUA. Premierul Tariceanu a acuzat guvernarea din 2000-2004 ca in loc sa apeleze mai mult la BEI a preferat finantari mai dezavantajoase de la bancile comerciale, lasand astfel locul unor speculatii. Roth a recunoscut in acest context ca dobanzile pentru tarile in curs de aderare “sunt mai mari, dar nu cu mult mai mari” decat pentru membrele UE.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă