15.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăAndreas Treichl: Leul ar putea sa se deprecieze in 2007

Andreas Treichl: Leul ar putea sa se deprecieze in 2007

Leul ar putea continua sa se deprecieze in acest an, insa tendinta pentru urmatorii ani este de apreciere, a declarat Andreas Treichl, presedintele Erste Bank si seful Consiliului de Supraveghere al BCR.
"Leul se poate deprecia in continuare in 2007, insa pentru urmatorii ani credem ca se va aprecia fata de euro si dolar", a afirmat Treichl la conferinta Capital Markets Day, de la Bratislava. Treichl a reamintit deprecierea din ultima perioada a monedei nationale fata de cea europeana.
Leul a fost cotat, vineri, de BNR, la cel mai inalt nivel din ultimele sapte luni si jumatate, cotatia fiind de 3,4026 lei/euro, in crestere cu 2,93 bani fata de nivelul din ziua anterioara.
Spre finalul sedintei interbancare de vineri, cursul a coborat pana la un minim de 3,3855 lei/euro, in concordanta cu evolutia valutelor din regiune, intr-o piata valutara cu volume de tranzactionare mari.
Potrivit unui dealer, aprecierea de vineri a monedei nationale a fost determinata si de afirmatia membrului din consiliul de administratie al BNR Agnes Nagy, care a apreciat ca pierderile recente ale leului reprezinta o evolutie temporara, iar valuta si-ar putea relua tendintele de crestere, chiar si pe termen scurt.

Inflatia nu este ingrijoratoare
Deficitul de cont curent al Romaniei ar putea sa creasca in continuare inca doi ani si sa se stabilizeze ulterior, considera Andreas Treichl. "Nu sunt foarte ingrijorat in ceea ce priveste deficitul de cont curent, pentru ca este finantat de investitii straine directe. Credem ca deficitul de cont curent va continua sa creasca inca doi ani, iar apoi se va stabiliza", a afirmat acesta.
In ceea ce priveste cresterea economica, presedintele Erste este de parere ca aceasta va depasi nivelul de 6% atat in 2007, cat si in 2008.
De asemenea, acesta considera ca inflatia din 2007 si 2008 va fi de circa 5%. "Nu este ingrijoratoare (inflatia – n.r.), dar economistii au dreptate cand spun ca a atins nivelul minim", a spus Treichl.

Cota BCR nu va mai scadea
Referitor la Banca Comerciala Romana, presedintele Erste Bank spune ca institutia de credit nu va continua sa piarda cota de piata, asa cum s-a intamplat in primul semestru al acestui an. "Am pierdut cota de piata in 2006 si am continuat, usor, si in prima jumatate a acestui an. Perioada de pierdere de cota de piata s-a sfarsit", a afirmat Treichl la conferinta Capital Markets Day, de la Bratislava.
El a adaugat ca banca se afla in proces de restructurare, la fel cum s-a intamplat si cu alte institutii de credit preluate de Erste Bank in alte tari. "Am intreprins un proces masiv de restructurare, la fel cum s-a intamplat si cu alte banci, cu diferenta ca (in Romania – n.r.) nu am preluat o banca cu pierderi, ci una cu o profitabilitate buna", a spus Treichl.
La finele anului trecut, BCR avea o cota de piata de 26,2%, iar presedintele executiv al bancii, Nicolae Danila, a afirmat anterior ca institutia de credit tinteste pentru acest an o cota de piata de minim 26%.

Cele mai citite

Crizele și economia

Organizările au, fiecare, o finalitate a cărei satisfacere asigură identitatea. Multe întâmpină azi dificultăți, dar și  crize.  Este criză atunci când dificultățile periclitează...

Cutremur produs în zona seismică Vrancea, în această dimineață

Un cutremur cu magnitudinea de 3,5 grade pe Richter s-a produs, vineri dimineaţa, la ora locală 2:05, în judeţul Buzău, zona seismică Vrancea, potrivit...

Sorina Pintea, condamnată la închisoare

Sorina Pintea, fost ministru al Sănătăţii, a fost condamnată la 3 ani şi 6 luni cu executare, printr-o sentinţă pronunţată, astăzi, de Tribunalul Cluj."În...
Ultima oră
Pe aceeași temă