18 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăA fost majorat plafonul de garantare a creditului agricol

A fost majorat plafonul de garantare a creditului agricol

Guvernul a decis majorarea plafonului de garantare a Fondului de Garantare a Creditului Agricol de la 70 la 100 la suta.
Suma garantata reprezinta suma maxima pana la care fondurile de garantare raspund in cazul riscului garantat, in limita garantiei acordate prin contractul de garantare. Acest plafon a crescut de la 70 la 100 la suta din valoarea creditului de investitii pe termen scurt, mediu si lung de Fondul de Garantare a Creditului Rural SA si se mentine la pana la 70 la suta din valoarea creditului de investitii pe termen scurt, mediu si lung de Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii.
Fondurile de garantare, la solicitarea institutiilor de credit, vor putea acorda garantii sindicalizate care pot acoperi integral valoa-rea creditului acordat pentru realizarea proiectelor prin programul SAPARD, dobanda urmand a fi garantata de imprumutati.
Garantiile se vor acorda la solicitarea institutiilor de credit, pe baza documentatiei de credit aprobate de acestea si a normelor proprii de lucru ale fondurilor de garantare, fara a solicita garantii din partea imprumutatilor.
Necesitatea implicarii institutiilor de credit si a fondurilor de garantare in derularea programului SAPARD este determinata atat de nevoia asigurarii cofinantarii impuse, cat si de conceptul programului, potrivit caruia finantarea nerambursabila nu se asigura in avans, ci doar prin rambursarea cheltuielilor efectuate pe stadii de executie a proiec-telor.
O alta noutate a actului normativ consta in posibilitatea garantarii creditelor pentru: consiliile locale si asociatii ale acestora – pentru proiecte de infrastructura rurala (tehnico-edilitara si drumuri forestiere); Administratia Nationala a Imbunatatirilor Funciare – pentru infrastructura de prevenire si protectie impotriva inundatiilor; Directiile Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor judetene – pentru extinderea, modernizarea constructiilor si dotarea laboratoarelor si pentru reteaua informationala nationala; persoane fizice si juridice private – pentru proiecte din domeniul silviculturii.

Cele mai citite

Universitatea Craiova, primul eșec cu Gâlcă pe bancă! Oltenii au fost surclasați pe teren propriu de CFR Cluj

Universitatea Craiova a pierdut pe teren propriu în fața celor de la CFR Cluj cu scorul de 0-1, în etapa a șasea a play-off-ului...

EXCLUSIV. Directorii de școli, schimbați înainte de alegeri. STATISTICĂ

De la 1 ianuarie 2023 și până la jumătatea lunii martie a super anului electoral în curs, peste 500 de directori și directori adjuncți...

Cultură de canabis, descoperită într-o comună din Călărași. Un bărbat a fost reținut de procurorii DIICOT

Un bărbat a fost reţinut, joi, de procurorii DIICOT, după ce ar fi iniţiat şi dezvoltat, într-o comună din judeţul Călăraşi, două culturi de...
Ultima oră
Pe aceeași temă