16 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăInvestigații România Liberă"Taxa pe viciu" va scumpi tigarile cu 38%

“Taxa pe viciu” va scumpi tigarile cu 38%

Preconizata introducere a asa-numitei “taxe pe viciu”, la initiativa ministrului Sanatatii, Eugen Nicolaescu, va conduce la o scumpire a tigarilor cu o valoare mai mare decat cea estimata de autoritati, sustin reprezentantii industriei tutunului.
Efectul de scumpire exponentiala a fost prezentat ieri, in cadrul unui seminar organizat de compania Philip Morris. Huub Savelkouls, director fiscal al companiei pentru regiunea Uniunii Europene, a prezentat un model teoretic al rezultatului introducerii fondului de sanatate asupra pretului unui pachet de tigari care in prezent costa 3,5 lei – pretul celor mai vandute tigari de pe piata. Din aceasta suma, 1,24 lei reprezinta pretul fara taxe al respectivului pachet, la care se adauga acciza specifica de 0,65 lei (valoarea fixa). Apoi se aplica acciza ad-valorem, care se calculeaza procentual, si, in final, taxa pe valoarea adaugata (TVA).
In cazul introducerii fondului de sanatate (sau “taxa pe viciu”), in cuantum de 0,71 lei, acciza ad-valorem creste de la 1,05 la 1,45 lei, iar TVA – de la 0,56 la 0,77 lei. Facand un calcul simplu, rezulta fara nici un dubiu ca scumpirea va fi de 1,32 RON, adica 13.200 lei vechi (pret total de vanzare – 4,82 lei) pentru un pachet care in prezent costa 3,5 RON. Procentual, cresterea pretului final ar putea fi de 38%.
Potrivit reprezentantilor Philip Morris, introducerea noii taxe nu va conduce la cresterea incasarilor statului decat pe moment, pentru ca va creste contrabanda. “De asemenea, daca privim exemplul Ungariei, vom vedea ca nu a scazut deloc consumul, in timp ce a crescut piata neagra, dat fiind faptul ca in tarile apropiate pretul tigarilor era mai scazut”, a spus reprezentantul Philip Morris.
Compania nu a avut insa aceeasi pozitie anul trecut, cand a sustinut cu indarjire introducerea pretului minim de referinta la tigari, care ar fi avut ca efect tot cresterea volumului contrabandei. Practic, introducerea acestei metode, care a fost criticata de oficialii europeni, ar fi dus la cresterea preturilor la tigarile ieftine, cel mai avantajat producator fiind Philip Morris.

Cele mai citite

Ursula von der Leyen ia în calcul o înțelegere cu extrema dreaptă după alegerile europarlamentare

În cadrul dezbaterii de la Maastricht, organizată de POLITICO şi Studio Europa Maastricht, aceasta a dat de înţeles că ar fi deschisă pentru o...

Ursula von der Leyen ia în calcul o înțelegere cu extrema dreaptă după alegerile europarlamentare

În cadrul dezbaterii de la Maastricht, organizată de POLITICO şi Studio Europa Maastricht, aceasta a dat de înţeles că ar fi deschisă pentru o...

Doi polițiști de frontieră, răniți într-o acțiune de prindere a unor migranți

Doi poliţişti de frontieră din Timiş au fost răniţi noaptea trecută, în timp ce executau o acţiune de prindere în flagrant a unor călăuze...
Ultima oră
Pe aceeași temă