25.7 C
București
duminică, 14 august 2022
AcasăEconomieEconomie internaționalVine recesiunea și în Zona Euro?

Vine recesiunea și în Zona Euro?

Opinia publică și analiștii economici se întreabă, tot mai frecvent, dacă vine recesiunea și în Zona Euro. Câteva estimări pe acest subiect ne-a transmis Radu Puiu, analist financiar XTB.

Analiza pornește de la un element cert. Banca Centrală Europeană a anunțat că va majora ratele dobânzilor pentru prima dată în ultimii 11 ani. Creșterea ratelor dobânzilor ar putea încetini și mai mult creșterea economică. Prognozele BCE indică o încetinire a creșterii prețurilor de consum în următorul an. Inflația totală este prognozată să scadă de la 6,8% la 3,5% în 2023.

„Cu toate acestea, estimările sunt legate de multă incertitudine. În vreme ce războiul din Ucraina continuă, accelerarea crizei energetice și penuria aprovizionării cu alimente cresc costul vieții”, constată Radu Puiu.

Inflația din SUA a atins maximul ultimilor 40 de ani în mai, când prețurile de consum au crescut cu 8,6%. Această țară nu este singura care a resimțit creșterea costurilor: majoritatea statelor europene, precum și Israel și Coreea de Sud, au înregistrat creșteri puternice ale inflației de la începutul pandemiei. În prezent, atenția investitorilor europeni este concentrată asupra Băncii Centrale Europene (BCE), care urmează să aibă o întâlnire critică luna viitoare.

Banca Centrală din Zona Euro a anunțat că va majora ratele dobânzilor pentru prima dată în ultimii 11 ani, dar investitorii sunt mai interesați dacă instituția va urma o continuare a înăspririi politicii monetare pe termen mediu.

BCE a anunțat că va exista o altă creștere în septembrie, dar incertitudinea se bazează în prezent asupra perioadei ulterioare, având în vedere că perspectivele economice ale blocului tind să devină tot mai sumbre. Creșterea ratelor dobânzilor ar putea încetini și mai mult creșterea economică.

Creșterea economică sau recesiunea în Zona Euro?

Un membru BCE, guvernatorul Băncii Centrale a Austriei, Robert Holzmann, a declarat că va fi necesară o evaluare a direcției în care se îndreaptă dezvoltarea economică și unde se află inflația.

În acest moment, Banca Centrală are o misiune foarte dificilă, trebuind să gestioneze niveluri record ale inflației și o deteriorare a perspectivelor economice. BCE a prognozat în iunie o rată de creștere economică de 2,8% pentru Zona Euro în acest an, dar există îngrijorări tot mai mari că acest lucru nu se va materializa.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Cod galben de ploi, în aproape toată țara, până la sfârșitul mini-vacanței de Sfânta Maria. HARTA

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, astăzi, o atenţionare meteo Cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată şi ploi însemnate cantitativ pentru aproape...

Scriitoarea JK Rowling a primit amenințări cu moartea

JK Rowling, cunoscută mai ales pentru seria de cărți fantasy „Harry Potter”, a primit o amenințare cu moartea pe Twitter după ce a condamnat...

Mai mulți comercianți de pe litoral, propuși pentru închidere

Comisarii de la Protecţia Consumatorilor au propus închiderea pentru o perioadă de până la 6 luni a cinci magazine ale retailerilor Carrefour, Lidl, Kaufland...
Ultima oră
Pe aceeași temă