1.5 C
București
joi, 1 decembrie 2022
AcasăEconomieEconomie internaționalUE, contestație împotriva Chinei în sectorul înaltei tehnologii

UE, contestație împotriva Chinei în sectorul înaltei tehnologii

UE a introdus o contestație împotriva Chinei în cadrul Organizației Mondiale a Comerțului (OMC) pentru restricționarea accesului întreprinderilor europene la o instanță străină în scopul de a-și proteja și utiliza brevetele.

Întreprinderile din UE care dețin drepturi în domeniul tehnologiilor-cheie (cum ar fi 3G, 4G și 5G) se lovesc de restricții grave din partea Chinei în încercarea lor de a-și apăra aceste drepturi. itularilor de brevete care apelează totuși la instanță în afara Chinei li se aplică adesea amenzi semnificative în China, exercitându-se astfel o presiune asupra lor pentru a accepta taxe de licență sub nivelul pieței. 

UE a depus o contestație împotriva Chinei

„Trebuie să protejăm sectorul înaltei tehnologii din UE, un sector foarte dinamic și un motor al inovării care ne asigură rolul de prim rang în dezvoltarea viitoarelor tehnologii inovatoare. Întreprinderile din UE sunt îndreptățite să apeleze la justiție în condiții echitabile atunci când le este folosită tehnologia în mod ilegal. Iată motivul pentru care lansăm astăzi consultări în cadrul OMC.”, a spus Valdis Dombrovskis, vicepreședinte executiv și comisar pentru comerț.

Instanțele din China au pronunțat o serie de decizii din august 2020. Acestea cunoscute sub denumirea de „anti-suit injunctions” (interdicții de a acționa în justiție). Sunt folosite

pentru a exercita presiuni asupra întreprinderilor din UE care dețin brevete în domeniul înaltei tehnologii și pentru a le împiedica să își apere tehnologiile în mod legitim. De asemenea, instanțele chineze recurg la amenințarea cu amenzi usturătoare pentru a descuraja întreprinderile europene să se adreseze instanțelor străine.

Astfel,  întreprinderile europene din sectorul înaltei tehnologii se confruntă cu un dezavantaj major în momentul în care luptă pentru a-și proteja drepturile. 

UE a semnalat această problemă Chinei de nenumărate ori în încercarea de a găsi o soluție, însă în zadar. Întrucât, potrivit UE, acțiunile Chinei sunt incompatibile cu Acordul privind aspectele legate de comerț ale drepturilor de proprietate intelectuală (TRIPS), UE a solicitat consultări în cadrul OMC.

În august 2020, Curtea Supremă a Poporului din China a emis o interdicție de a acționa în justiție („anti-suit injunction”) prin care a hotărât că instanțele chineze pot interzice titularilor de brevete să se adreseze unei instanțe din afara Chinei pentru a impune respectarea drepturilor conferite de respectivele brevete.

Urmărește România Liberă pe  Facebook și Google News!

Redacția
Redacțiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri Reuters. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Liderul grupării Stat Islamic(SI) a fost ucis de rebeli în sudul Siriei

Comandamentul militar american pentru Orientul Mijlociu (CENTCOM) a anunţat miercuri că liderul grupării Stat Islamic (SI), a cărui moarte a fost anunţată mai devreme...

Un pom de Crăciun al „invincibilității” urmează să fie instalat la Kiev

Un pom de Crăciun al „invincibilității” va fi instalat în capitala ucraineană Kiev. Bradul va avea o înălțime de 12 metri și va fi...
00:01:27

Stoltenberg avertizează împotriva dependenței de China

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat joi (1 noiembrie) că încă mai crede în beneficiile comerțului liber, dar avertizează asupra consecințelor de...
Ultima oră
Pe aceeași temă