26.5 C
București
vineri, 12 iulie 2024
AcasăEconomieEconomie internaționalRetailerul de fast fashion Shein a depus o cerere de listare la...

Retailerul de fast fashion Shein a depus o cerere de listare la bursa de la Londra la începutul lunii iunie

Shein a depus în mod confidențial documente la autoritatea de reglementare a piețelor din Marea Britanie la începutul lunii iunie pentru o potențială listare la Londra, au spus două surse potrivit Reuters, în timp ce retailerul online de modă rapidă avansează cu ceea ce ar putea fi unul dintre cele mai mari IPO la nivel global în acest an.

Unii acționari majori ai companiei cu sediul în Singapore și-au pierdut răbdarea cu planurile de strângere de fonduri ale companiei ajunsă la vârsta de 15 ani și îi cer în mod privat lui Shein să ia în considerare să-și răscumpere acțiunile, a spus o persoană informată despre situație, vorbind sub condiția anonimatului pentru a discuta intern.

Compania fondată în China, care a fost evaluată la 66 de miliarde de dolari într-o rundă de strângere de fonduri anul trecut, a început să se sfătuiască cu consilierii săi financiari și juridici pentru a explora o listare la Bursa de Valori din Londra la începutul acestui an, a informat Reuters în mai, citând surse.

Un purtător de cuvânt al lui Shein a refuzat să comenteze. Financial Conduct Authority (FCA), organul de supraveghere a piețelor din Marea Britanie, nu a răspuns imediat solicitării de comentarii a Reuters.

Ambele surse, care au cunoștințe despre înțelegere, au refuzat să fie numite, deoarece nu erau autorizate să vorbească cu presa.

Nu este clar când Shein, cunoscută pentru articolele vestimentare de 5 dolari și rochiile de 10 dolari, plănuiește să lanseze oferta publică inițială (IPO).

Tranzacționarea privată a acțiunilor Shein continuă să aibă loc pe fondul îngrijorărilor cu privire la randamentele așteptate limitate de la un IPO la Londra, a spus o altă persoană. Ambele surse au refuzat să identifice investitorii care doresc să încaseze.

Shein a informat oficial autoritatea de reglementare a valorilor mobiliare din China cu privire la schimbarea locului de listare, au spus sursele. Cu toate acestea, compania nu a primit încă un acord din partea Comisiei de Reglementare a Valorilor Mobiliare din China (CSRC), a spus unul dintre ei.

CSRC nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii a Reuters.

Depunerea lui Shein la Londra marchează o schimbare față de planul său îndelungat de IPO din SUA, care a întâmpinat obstacole în țară și în străinătate, a raportat Reuters.

Grupul a depus în mod confidențial o IPO la Comisia de Valori Mobiliare din SUA în noiembrie și a abordat CSRC pentru a solicita aprobarea Beijingului în aceeași lună, au spus surse.

CSRC l-a informat la începutul acestui an retailerul din China că autoritatea de reglementare nu va recomanda un IPO din SUA din cauza problemelor legate de lanțul de aprovizionare al companiei, a raportat Reuters.

Retailerul s-a confruntat cu o reacție crescândă legată de acuzațiile de muncă forțată în lanțul său de aprovizionare și de utilizarea de către acesta a unei anumite scutiri de legea fiscală din SUA. Shein a solicitat aderarea la National Retail Federation, cea mai mare asociație comercială din industrie, de mai multe ori și a fost respinsă în mod repetat, a raportat CNBC.

Experții IPO au declarat pentru CNBC că o ofertă din SUA devine din ce în ce mai puțin probabilă și că o ofertă de la Londra ar putea ocoli unele dintre obstacolele așteptate.

Shein a fost înființată în octombrie 2008 de către antreprenorul Xu Yangtian în Nanjing, capitala provinciei Jiangsu de est, în timp ce luminile erau îndreptate asupra Jocurilor Olimpice de vară de la Beijing.

Primul său investitor de capital de risc a fost Jafco Asia, cu sediul în Singapore, care a investit 5 milioane de dolari în runda de finanțare seria A a start-up-ului în 2013, potrivit Crunchbase.

Susținătorii ulterioari includ IDG Capital, Greenwoods Asset Management, fondul suveran de investiții din Abu Dhabi, Mubadala Investment Company, HongShan – fosta filiala chineză a Sequoia Capital – Tiger Global Management și General Atlantic, care împreună au investit 4,04 miliarde USD prin alte șase runde de finanțare în companie , au arătat datele Crunchbase.

Se spunea că New York-ul este prima alegere a lui Shein pentru o locație publică de listare, dar acel plan nu a funcționat din cauza neîncrederii reciproce profunde dintre autoritățile de reglementare chineze și americane. Shein, cu afaceri în 150 de țări din întreaga lume, s-a uitat apoi la Londra, potrivit instituțiilor media britanice Sky și Financial Times. Compania era de așteptat să-și depună documentele IPO „de îndată ce zilele sau săptămâna următoare”, au raportat ei la începutul acestei luni, fără a furniza încă dovezi că firma a făcut acest lucru.

Londra, cu o capitalizare totală de 3,2 trilioane de dolari, pare a fi o alegere ciudată pentru Shein. Cu un singur flotant care a strâns 119 milioane de dolari, Londra a renunțat anul acesta din primele 20 de destinații IPO din lume și se situează sub bursele din Kazahstan și Astana, potrivit Mergermarket.

Întreaga piață de valori din Londra valorează aproximativ valoarea Nvidia, a doua cea mai valoroasă companie din lume, listată la Nasdaq din New York.

Structura corporativă actuală a Shein și faptul că are cea mai mare parte a personalului și a vânzătorilor pe continent – ​​inclusiv o rețea de peste 3.000 de furnizori în Guangzhou, conform unui raport Wall Street Journal din 2022 – o fac o companie multinațională offshore cu expunerea în China.

Între timp, structura companiei lui Shein se confruntă și cu un control legal în Marea Britanie.

Entitatea locală a companiei, Shein Distribution UK, a încălcat legea prin faptul că nu a enumerat un om ca „persoană cu control semnificativ (PSC)” în depunerea sa către Companies House, a raportat The Guardian în martie.

O lună mai târziu, Shein și-a schimbat dosarul pentru a spune că retailerul consideră că „nu există o persoană care poate fi înregistrată sau o entitate juridică relevantă care poate fi înregistrată în legătură cu compania”.

Autoritatea britanică de reglementare a IPO, Financial Conduct Authority, London Stock Exchange Group și Companies House au refuzat să comenteze.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Adelina Toader
Adelina Toader
Adelina este Redactorul Șef al Ziarului România Liberă din iunie 2021. Adelina are o experiență de peste 8 ani în presa scrisă. Și-a început cariera jurnalistică în grupul de presă Bursa avansând de la poziția de redactor până la cea de Managing Editor. Adelina a scris atât pe domeniul economic, cât și politic- extern. În ultimii ani, Adelina a realizat interviuri cu miniștrii, ambasadori precum și cu antreprenori din diferite domenii.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă