22.8 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăEconomieEconomie internaționalPrimele avantaje dacă intrăm în Schengen: niciun control la granița România -...

Primele avantaje dacă intrăm în Schengen: niciun control la granița România – Bulgaria și Bulgaria – Grecia

Premierul Bulgariei a prezentat o serie de avantaje ale intrării Bulgariei și României în Spațiul Schengen, primele fiind anularea controalelor asupra persoanelor care trec frontiera între România și Bulgaria sau între Bulgaria și Grecia.

Premierul Bulgariei, Nikolay Denkov, s-a referit la acest subiect cu prilejul participării sale la reuniunea de la Atena a liderilor țărilor din Europa de Sud-Est și din Balcanii de Vest. În acest context, premierul Bulgariei a avut și o convorbire cu premierul României, Marcel Ciolacu.

Potrivit presei de la Sofia, premierul Denkov a precizat că intrarea României și Bulgariei în Schengen va însemna “abolirea granițelor dintre Bulgaria și Grecia și dintre Bulgaria și România”. Drept urmare, această decizie “ar elibera resurse pentru o protecție și mai bună a frontierei externe a UE, cea dintre Bulgaria și Turcia”. Pe de altă parte, desființarea controalelor la punctele de frontieră dintre România și Bulgaria, precum și între Bulgaria și Grecia, “va pune capăt cozilor de mașini la punctele de frontieră dintre statele membre UE, ceea ce va reduce semnificativ emisiile de carbon”.

Pe de altă parte, premierii României și Bulgariei “și-au confirmat interesul pentru construirea unui nou pod peste Dunăre”, pentru înființarea unei linii de feribot între orașele Ruse și Giurgiu precum și pentru accelerarea lucrărilor la proiectul denumit “Fast Danube”.

Un nou vot pentru primirea Bulgariei și României în Schengen s-ar putea organiza, în Consiliul JAI, până la finalul anului 2023. Dar cel puțin până în acest moment, Austria nu a anunțat că ar fi dispusă să renunțe la veto, în cazul României și al Bulgariei.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Președintele polonez Duda ar urma să se întâlnească cu Trump

Președintele polonez Andrzej Duda a declarat că s-ar putea întâlni cu Donald Trump în timpul unei vizite la New York săptămâna aceasta, în timp...

Statul Qatar va avea investiții în România de 15 miliarde de euro, anunță premierul Ciolacu

Vizita premierului Marcel Ciolacu în Qatar, în perioada 16 aprilie-17 aprilie 2024, are ca principal obiectiv "dezvoltarea în România a unor proiecte de investiții...

Lucian Bode a văzut șacalii. Cine-i prinde?

Învățat despre utilitatea glonțului magic, Lucian Bode a lansat cel mai consistent mesaj de campanie electorală: “În vremuri grele, apar șacalii, care așteaptă un...
Ultima oră
Pe aceeași temă