27.6 C
Bucharest
Sunday, 1 October 2023
HomeEconomieEconomie internaționalGeorge Soros avertizează: „Vărsarea de miliarde de dolari în China este acum...

George Soros avertizează: „Vărsarea de miliarde de dolari în China este acum o greșeală”

George Soros a criticat prezența celui mai mare fond de investiții, BlackRock Inc. în China, susținând într-un articol publicat de Wall Street Journal că acestă mișcare reprezintă un risc pentru banii clienților și interesele de securitate ale SUA. Finanțatorul miliardar și filantrop s-a declarat împotriva investițiilor în a doua cea mai mare economie din lume.


„Vărsarea de miliarde de dolari în China este acum o greșeală tragică”, a scris Soros în articolul de opinie. „Este probabil să piardă bani pentru clienții BlackRock și, mai important, va afecta interesele de securitate națională ale SUA și ale altor democrații”, a explicat miliardarul.


BlackRock, sub șefia directorului executiv Larry Fink, conduce o incursiune globală în industria de gestionare a activelor din China. Cel mai mare fond de investiții din lume, a început, luna trecută, să ofere produse de investiții persoanelor chineze, la două luni după ce a obținut aprobarea pentru a deveni prima firmă de fonduri mutuale cu capital integral străin.


Comentariul lui George Soros face parte dintr-o serie numeroasă pe care miliardarul le-a scris în ultimele săptămâni pentru a avertiza împotriva legăturilor economice mai strânse cu China lui Xi Jinping, pe fondul unui val de represiuni pe piață. O altă opinie a lui Soros a fost publicată și de Financial Times, intitulată „Investitorii din China lui Xi se confruntă cu o trezire grosolană”.


George Soros l-a numit pe Xi într-un alt articol publicat luna trecută drept „cel mai periculos inamic al societăților deschise din lume” și a susținut ulterior în Financial Times că Congresul ar trebui să adopte o legislație care să limiteze investițiile administratorilor de active la „companiile în care structurile reale de guvernare sunt ambele transparent și aliniat cu părțile interesate”.


George Soros scria în Financial Times că „represiunea lui Xi asupra întreprinderii private arată că nu înțelege economia de piață. … Xi Jinping, liderul Chinei, s-a ciocnit de realitatea economică. Represiunea sa împotriva întreprinderii private a fost un obstacol semnificativ asupra economiei. ”


În cea mai recentă opinie, Soros a spus că BlackRock pare să nu-l înțeleagă pe Xi, a cărui administrație a anunțat că Republica China consideră toate companiile chinezești ca „instrumente ale statului cu un singur partid”.
Reprezentanții BlackRock din Hong Kong nu au răspuns imediat la solicitările de comentarii. O cerere trimisă prin e-mail Comisiei de reglementare a valorilor mobiliare din China nu a primit răspuns, conform Bloomberg.


Opiniile divergente de la doi dintre cei mai influenți manageri de bani din lume subliniază mediul din ce în ce mai aglomerat cu care se confruntă firmele financiare din cea mai mare economie asiatică. În timp ce Xi a facilitat participarea investitorilor străini pe piețele interne, guvernul său își întărește, de asemenea, controlul asupra sectorului privat și se confruntă cu SUA, de la securitate cibernetică la abuzuri ale drepturilor omului în Xinjiang.
Soros a spus că bordurile care au început odată cu anularea bruscă a ofertei publice inițiale a lui Ant Group Co. anul trecut au „ajuns la un crescendo”. El a citat acțiunile împotriva companiei Didi Global Inc., la câteva zile după listarea sa la New York, și reprimarea companiilor chineze de tutorat „finanțate de SUA”. Soros a mai spus că managerii BlackRock trebuie să fie conștienți de o „criză enormă care se produce pe piața imobiliară din China”.


China s-a bucurat de un boom extins al proprietății în ultimele două decenii, dar acest lucru se apropie de sfârșit. Evergrande, cea mai mare companie imobiliară, este supra-îndatorată și se află în pericol de neplată. Acest lucru ar putea provoca un accident în piață.
Mark Mobius, manager veteran al fondurilor pentru piețele emergente, a declarat că nu este de acord cu Soros. Vorbind marți la Bloomberg Television, el a spus că a fost „destul de pozitiv” cu privire la măsurile pe care le-a făcut China.


„Înseamnă că se îndreaptă spre o reglementare echitabilă, încercând să creeze condiții de concurență echitabile”, a spus Mobius. „Aceste măsuri ale Chinei îl fac mai sigur pentru investitori, inclusiv pentru investitorii străini, așa că nu văd de unde vine George Soros.”
Deși George Soros rămâne un susținător influent al Partidului Democrat al președintelui SUA Joe Biden, el nu mai gestionează banii externi și este o voce minoritară deocamdată pe Wall Street. BlackRock, Goldman Sachs Group Inc. și majoritatea colegilor lor majori în managementul banilor și al serviciilor bancare au decis că oportunitățile din China depășesc riscurile. „Astăzi, SUA și China sunt angajate într-un conflict de viață și moarte între două sisteme de guvernare: represiv și democratic”, a spus Soros.

Adelina Toader
Adelina Toader
Adelina este Redactorul Șef al Ziarului România Liberă din iunie 2021. Adelina are o experiență de peste 8 ani în presa scrisă. Și-a început cariera jurnalistică în grupul de presă Bursa avansând de la poziția de redactor până la cea de Managing Editor. Adelina a scris atât pe domeniul economic, cât și politic- extern. În ultimii ani, Adelina a realizat interviuri cu miniștrii, ambasadori precum și cu antreprenori din diferite domenii.
Cele mai citite

Cum va fi vremea în Octombrie

   „Vremea va fi în continuare caldă. Ultima...

VW a reluat producția în toate fabricile afectate de o problemă IT

Producția a revenit la normal în toate mărcile și regiunile grupului Volkswagen, a declarat un purtător de cuvânt al companiei, după ce o întrerupere...

Cinci răniți după ce trei mașini s-au ciocnit la Suceava

Au intervenit pompierii militari, cu o autospeciala cu accesorii pentru descarcerare si o ambulanta SMURD, cu sprijinul a doua echipaje SAJ.Cinci persoane, constiente...
Ultima oră
Pe aceeași temă
Modifică setările cookies