11 C
București
duminică, 15 septembrie 2024
AcasăEconomieEconomie internaționalEconomia Chinei a scăzut în trimestrul trei din cauza crizelor energetice și...

Economia Chinei a scăzut în trimestrul trei din cauza crizelor energetice și imobiliare

Analiștii avertizează asupra unei crize globale

Cererea scăzută a locuințelor din China și criza energiei electrice au dus la o încetinire semnificativă a  creșterii economice în ultimul trimestru. Produsul intern brut s-a extins cu 4,9%, în scădere de la 7,9 în trimestrul anterior.

Economia Chinei a crescut cu doar 4,9% în al treilea trimestru al anului 2021, cea mai slabă rată de expansiune din ultimul an. Problemele s-au intensificat pe fondul crizei energetice, dar și a crizei imobiliare cu care țara se confruntă de câteva luni. Rata de creștere din perioada iulie-septembrie a fost mult mai lentă, în semestrul anterior fiind înregistrată o creștere de 7,9%. Datele de la Biroul Național de Statistică din China sugerează că economia Chinei este afectată de o serie de provocări din ultimele câteva luni.

China este în mijlocul unei crize energetice

China se află în mijlocul unei crize energetice care afectează producția din fabrici și duce la întreruperi de energie în unele zone. Această problemă a fost alimentată de cererea de la începutul acestui an pentru proiecte de construcții care au nevoie de combustibili fosili și sunt în contradicție cu obiectivele ambițioase ale țării de a reduce emisiile de carbon. Prețurile cărbunelui au atins un nivel record.

Montarea stocurilor și întârzierile de expediere au lovit, de asemenea, producătorii mai mici din China,  care acum sunt obligați fie să reducă producția, fie să piardă comenzile. Fu Linghui, purtătorul de cuvânt al Biroului Național de Statistică, a declarat că „furnizarea strictă de energie este doar o fază, iar impactul asupra economiei este controlabil”. Acesta a adăugat faptul că prețurile globale la energie au „crescut brusc” de la începutul anului și a avertizat că aprovizionarea cu energie și cărbune din China a fost redusă.

Linghui a susținut totuși că guvernul lucrează la o serie de măsuri prin care să țină problemele sub control. ”. La începutul acestei luni, de exemplu, China a ordonat minelor de cărbune să accelereze producția.

Criza Evergrande sperie investitorii imobiliari

De asemenea, criza datoriilor companiei chineze Evergrande a provocat îngrijorări cu privire la riscurile de contagiune pentru gigantul sector imobiliar și economie în general. Proprietatea, împreună cu industriile conexe, reprezintă până la 30% din PIB-ul țării. O prăbușire a Evergrande ar putea speria investitorii și cumpărătorii într-un moment în care vânzările de proprietăți și activitatea de construcții încetinesc deja.

Astfel, stabilitatea financiară este pusă sub amenințare. Banca Populară Chineză a declarat vineri că Evergrande și-a gestionat greșit afacerea, dar riscurile pentru sistemul financiar erau „controlabile ”.

Opinia economiștilor

Pe de altă parte, analiștii susțin că economia Chinei ste încă pe linia de plutire, iar Beijingul își va putea atinge obiectivul de creștere de 6%. În primele trei trimestre ale anului 2021, PIB-ul a crescut cu 9,8% față de un an în urmă, când pandemia Covid-19 a fost cea mai mare problemă a lumii. Totuși, autoritățile chineze nu își ascund îngrijorările.

Fu a remarcat că redresarea economică este „încă instabilă și inegală”. Specialiștii au declarat pentru presa internațională că se aștepta ca, în al treilea trimestru, creșterea economică să fie încetinită, având la bază comparațiile de anul trecut. Cu toate acestea, severitatea crizei energetice și încetinirea proprietății i-a surprins pe economiști, determinându-i pe mulți să-și retrogradeze previziunile PIB pe tot anul.

Guvernatorul Băncii Populare din China, Yi Gang, a declarat că recuperarea rămâne intactă, chiar dacă impulsul de creștere s-a „moderat oarecum”. El a prognozat că economia se va extinde cu aproximativ 8% anul acesta, depășind obiectivul oficial de la Beijing de peste 6%.

Strategia președintelui Xi Jinping

Cifrele cresc presiunea asupra președintelui Xi Jinping în momentul în care intră în ultimul an al celui de-al doilea mandat și urmărește o strategie ambițioasă de „prosperitate comună”.

Măsura reprezintă un efort de a aborda „veniturile excesiv de mari” și de a încuraja redistribuirea bogăției. Prioritățile liderului chinez includ reducerea efectului de levier în sectorul imobiliar aflat acum în dificultate, care ar putea marca o abatere de la modelul economic alimentat de datorii al țării.

Specialiștii susțin că economia Chinei a depășit cu mult alte țări dezvoltate în 2020, aceasta fiind determinată de un boom al construcțiilor, de o activitate industrială mai mare și de exporturi în creștere, după ce noile cazuri Covid-19 s-au mai diminuat până la jumătatea anului.

Creșterea economică a suferit o pierdere a impulsului

În ciuda crizei energetice și a altor provocări ale lanțului de aprovizionare, exporturile au crescut cu 28% luna trecută. Cu toate acestea, datele reflectă o pierdere a impulsului, producția industrială crescând cu 3,1% în septembrie și cu 0,1% în creștere de la o lună la alta.

Totuși, analiștii economici compară situația gigantului Evergrande cu crizele mondiale din trecut. Unii fac legătură cu prăbușirea din 2008 a băncii de investiții americane Lehman Brothers, care a declanșat o criză bancară și financiară masivă. Alții își amintesc de aproape prăbușirea fondului speculativ de gestionare a capitalului pe termen lung din 1998.

Redactia
Redactiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Crimă în Vaslui pentru o bucată de pământ. A fost lovit cu o secure

Un conflict legat de o bucată de pământ s-a soldat cu o crimă în județul Vaslui. Un bărbat de 62 de ani, cunoscut pentru...

Guvern: 271 de persoane au fost evacuate și mutate în siguranță

Premierul Marcel Ciolacu a coordonat, la Galați, reuniunea Comandamentului pentru Situații de Urgență în care au fost luate mai multe decizii pentru protejarea vieții...

Crimă în Vaslui pentru o bucată de pământ. A fost lovit cu o secure

Un conflict legat de o bucată de pământ s-a soldat cu o crimă în județul Vaslui. Un bărbat de 62 de ani, cunoscut pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă