17.3 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăEconomieEconomie internaționalBulgaria a început negocieri cu Rusia pentru a importa gaz

Bulgaria a început negocieri cu Rusia pentru a importa gaz

Bulgaria a început negocieri cu Rusia pentru a importa gaz, urmând a semna un nou contract în acest sens.

Decizia a fost luată în contextul crizei politice de la Sofia și a temerilor că Bulgaria nu va avea energie în iarna dintre anii 2022 și 2023.

“Ca guvern interimar, dorim să finalizăm ceea ce avem deja ca un acord”, a declarat premierul interimar, Galab Donev, într-un interviu acordat presei din Germania.

Bulgaria avea un acord valabil până la finalul anului 2022. Rusia a oprit însă livrările către Bulgaria, după ce această țară a refuzat să plătească gazul în ruble. Refuzul de a plăti în ruble fusese luată de fostul guvern de la Sofia, care a fost revocat.

Principalul furnizor de gaze al Bulgariei este compania rusă Gazprom. Bulgaria mai primește gaz și prin Grecia, prin terminalul din orașul Alexandroupolis. Capacitatea acestui terminal va fi extinsă, dar lucrările se vor finaliza abia în anul 2023.

Țările UE dar și Turcia poartă, separat, negocieri cu Rusia

Cererea de a primi ruble fusese lansată de Rusia către toate țările care au impus sancțiuni contra regimului Putin, ca urmare a atacării Ucrainei. Decizia Rusiei de a primi plata în ruble a intrat în vigoare la 1 aprilie 2022. Replica imediată a UE a fost că toate țările membre trebuie să refuze această pretenție a Rusiei. Pe de altă parte, Turcia, care nu este membră UE, a acceptat parțial cererea Rusiei.

Mai multe țări din Europa Occidentală au lansat apeluri către cetățenii lor pentru a-și reduce consumul de energie.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Rezervele valutare ale BNR, în scădere

Rezervele valutare la Banca Naţională a României (BNR) totalizau 62,511 miliarde de euro la data de 30 aprilie 2024, în scădere cu 2,7% comparativ...

Iohannis, premiat de Consiliul Atlantic, în America

Consiliul Atlantic îl va onora în acest an pe preşedintele Klaus Iohannis cu Distinguished International Leadership Award pentru cariera sa remarcabilă, pentru conducerea exemplară...

Revolut Travel Report: Ce recorduri în materie de turism se vor depăși anul acesta?

Revolut, banca digitală cu peste 40 de milioane de clienți la nivel global, din care peste 3,5 milioane în România, a întrebat 15.000 de respondenți...
Ultima oră
Pe aceeași temă