11.9 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăEconomieEconomie internaționalAvertismentul Băncii Mondiale cu privire la o nouă recesiune

Avertismentul Băncii Mondiale cu privire la o nouă recesiune

Banca Mondială avertizează asupra „deceniului pierdut” de creștere globală. Totodată, inteligența artificială generativă ar putea crea o creștere a productivității și ar putea crește PIB-ul global cu 7%, spune Goldman Sachs.

  1. Criza bancară stârnește temeri de recesiune
    Riscurile de recesiune au fost reaprinse de recentele prăbușiri bancare și de acordurile de salvare, iar acum există îngrijorări că creșterea globală se va slăbi, pe măsură ce criza anunță sfârșitul „erei de numerar ușor” și sosirea unei crize de credit.

„Există un risc considerabil ca problemele bancare în curs să declanșeze o „oprire bruscă” a creditării, care ar trimite apoi economia într-un tip de recesiune care ar depăși ceea ce este strict necesar pentru a îmblânzi inflația”, a spus Gilles, economistul șef AXA Investment Managers.

El a observat că băncile mici și mari din SUA se împrumută masiv și păstrează numerar. Bancherii centrali monitorizează îndeaproape potențialul unei crize de credit, un oficial al Băncii Centrale Europene semnalând o posibilă înăsprire a creditării.

Acțiunile băncilor globale au scăzut cu aproape 15% în această lună. Și companiile din sectoare sensibile la perspectivele de creștere – cum ar fi imobiliare și petrol și gaze – sunt acum în alunecare pe piețele de valori.

În același timp, consumatorii și companiile se confruntă cu dureri crescute din cauza creșterii ratelor dobânzilor. Agenția de rating S&P se așteaptă ca ratele de nerambursare din SUA și Europa să ajungă la 3,75% și, respectiv, 3,25%, până în septembrie, mai mult decât dublu față de 1,6% și 1,4% din septembrie 2022. Prognozele pesimiste de 6,0% și 5,5% nu sunt „în afara întrebare”, se spune.

Corporațiile au niveluri mai mari de împrumut acum decât în timpul marii crize financiare, spune Strategistul Deutsche Bank Jim Reid.

  1. Banca Mondială avertizează asupra „deceniului pierdut” de creștere globală fără schimbări îndrăznețe de politică
    Economia globală se confruntă cu un „deceniu pierdut”, cu excepția cazului în care factorii de decizie adoptă inițiative ambițioase pentru a stimula oferta de muncă, productivitatea și investițiile, spune Banca Mondială. Se estimează că potențialul mediu de creștere economică la nivel mondial va scădea la un minim de trei decenii de 2,2% pe an până în 2030, fără schimbări majore de politică.

Eșecul de a inversa această încetinire așteptată ar avea implicații profunde pentru capacitatea lumii de a aborda schimbările climatice și de a reduce sărăcia, a spus banca într-un nou raport intitulat Falling Long-Term Growth Prospects: Trends, Expectations, and Policies.

„Aproape toate forțele economice care au impulsionat progresul și prosperitatea în ultimele trei decenii se estompează”, spune banca. Dar adaugă că un efort concertat de a stimula investițiile în sectoarele durabile, de a reduce costurile comerciale, de a stimula creșterea serviciilor și de a extinde participarea forței de muncă ar putea stimula creșterea potențială a PIB-ului cu până la 0,7 puncte procentuale, până la 2,9%, potrivit raportului.

Banca Mondială urmărește, de asemenea, evoluțiile din sectorul bancar, care survin pe măsură ce ratele dobânzilor în creștere și condițiile financiare înăsprite cresc costul împrumuturilor pentru țările în curs de dezvoltare, spune Ayhan Kose, directorul grupului de prognoză a băncii.

Cristina
Cristina
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

Ziua Europei: Arcul de Triumf va fi iluminat în albastru

Arcul de Triumf va fi iluminat joi, de Ziua Europei, în albastru, a anunțat Primăria Capitalei. Alte manifestări dedicate Zilei Europa vor avea loc...

Ucrainenii au atacat o rafinărie rusă cu drone la aproape 1200 km de graniță

Un atac ucrainean cu dronă a vizat o rafinărie rusă din republica Başchiria, situată la o distanţă de aproape 1.200 km de graniţa cu...

România va avea avioane de luptă care pot transporta arme nucleare

România cumpără avioane de luptă F-35 iar acest model de avion poate transporta arme nucleare. Confirmarea privind capacitatea avionului F-35 de a transporta arme nucleare...
Ultima oră
Pe aceeași temă