4.8 C
București
miercuri, 7 decembrie 2022
AcasăEconomieEconomie internaționalAnalize eToro: Piața muncii rămâne puternică 

Analize eToro: Piața muncii rămâne puternică 

Primele rapoarte privind inflația din septembrie au sosit și nu sunt bune. Însă piața muncii nu pare afectată. În Uniunea Europeană și în SUA, șomajul a rămas la niveluri scăzute, cu câteva excepții.

Inflația din zona euro a ajuns la 10% și este departe de a se stabiliza. Același procent a fost înregistrat în Germania și Slovenia. Până în prezent, cea mai mare inflație din august a fost înregistrată în Polonia, unde prețurile au crescut cu 1,1% față de luna precedentă, ajungând la o rată anuală a inflației de 17,2%. Acesta este cel mai mare procent din ultimii 20 de ani. Creșterea inflației s-a datorat majorării prețurilor la alimente și energie, pe fondul scăderii prețurilor la benzină. Surpriza a fost oferită de Franța, unde indicele prețurilor de consum a crescut cu 5,6% în septembrie 2022, încetinind de la 5,9% în luna precedentă. Acest lucru s-a datorat unei încetiniri a creșterii prețurilor la energie și, într-o măsură mai mică, a prețurilor la servicii. Cu toate acestea, se preconizează că prețurile alimentelor vor continua să crească.

Temerile legate de o eventuală recesiune, care au condus la recentele scăderi ale prețurilor la țiței, îngrijorează OPEC+. Prin urmare, există informații potrivit cărora organizația ia în considerare o scădere a producției de petrol cu peste un milion de barili pe zi. Dacă se va materializa, aceasta va fi cea mai mare scădere a producției de la pandemia Covid.

Este clar că, în evaluarea eficacității politicilor lor monetare, Fed-ul american, Banca Centrală Europeană și toate celelalte bănci centrale analizează, printre altele, posibilele schimbări de pe piețele muncii. Până în prezent, în Europa și în SUA, piețele rezistă. În România, cele mai recente date din august arată o ușoară scădere a ratei șomajului la 5,1%. Media UE se situează la 6%, dar nu toate țările au aceste cifre scăzute. În Spania și Grecia, șomajul depășește 12%, iar în Italia și Franța este de peste 7%. În ciuda inflației și a ratelor ridicate ale dobânzilor, șomajul din Polonia este aproape de cel din România, de 4,8% iar Cehia, și Ungaria sunt la 3,4%. Datele din august din SUA arată o creștere cu 0,2% a șomajului, la 3,7%.

Potrivit lui Isabel Schnabel, membră a Comitetului executiv al BCE, din cauza lipsei acute de muncitori companiile ar putea fi nevoite să păstreze forța de muncă și în perioada de recesiune economică. Scăderea salariilor reale întărește acest lucru, făcând conservarea forței de muncă mai atractivă.

Cel mai recent sondaj al Comisiei Europene arată că ponderea firmelor care raportează constrângeri financiare, cum ar fi limitări ale producției, rămâne aproape de nivelurile minime istorice, a menționat Schnabel. Creditele bancare acordate firmelor chiar au crescut considerabil în iulie și august, de la niveluri deja ridicate înainte, iar firmele continuă să adauge noi locuri de muncă, ceea ce sugerează că politica monetară continuă să stimuleze creșterea și ocuparea forței de muncă. Având în vedere aceste date și perspectivele de inflație pe termen mediu peste țintă, Schnabel a subliniat că vor fi necesare noi majorări ale ratelor de politică monetară ale BCE pentru a asigura revenirea în timp util a inflației la ținta de 2%.

Vom vedea în această săptămână cum este afectată piața muncii din SUA de politica monetară a Fed, aflată cu mai multe creșteri de rate înaintea BCE. Vineri vor fi publicate datele privind crearea de noi locuri de muncă și șomajul. Analiștii prognozează crearea a încă 265.000 de locuri de muncă și un șomaj care rămâne la 3,7%. Însă piețele financiare sunt în căutarea oricărui semn că piața muncii se răcește, cu speranța că acest lucru va reduce inflația și va calma Fed-ul.

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
În presă din 2004. Am trecut pe rând de la reporter TVR, la Realitatea TV, Aleph TV și B1 TV. În presa online am lucrat la Rol.ro, Realitatea.net, mediafax.ro. Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic. Sunt doctorandă în Științele Comunicării la SNSPA, iar tema mea de cercetare este despre criza alimentară.
Cele mai citite

Mai multe irizaţii petroliere au apărut pe Dunăre pe o lungime de 6 kilometri

Autorităţile au identificat irizații petroliere pe Dunăre, care se întind pe o lungime de 6 kilometri, informează marţi seara Administraţia Naţională Apele Române. „Poluare cu...

În atacul asupra Congresului SUA din ianuarie 2021 se anunță și alte inculpări

Grupul de parlamentari americani care anchetează atacul împotriva Congresului SUA desfăşurat de partizani ai lui Donald Trump va recomanda mai multe inculpări, a anunţat...

A fost cutremur azi-noapte în țară

Un cutremur cu magnitudinea 3,4 pe Richter s-a produs miercuri dimineaţa, la ora locală 3:49, în zona seismică Vrancea, judeţul Buzău, potrivit Institutului Naţional...
Ultima oră
Pe aceeași temă