18.9 C
Bucharest
Sunday, 1 October 2023
HomeEconomieEconomie internăUSR anunţă iniţierea unui proiect de lege pentru responsabilizarea ANAF şi a...

USR anunţă iniţierea unui proiect de lege pentru responsabilizarea ANAF şi a inspectorilor fiscali

Deputatul USR Victor Ilie a co-iniţiat un proiect de lege prin care statul să plătească contribuabililor pentru întârzierea achitării sumelor datorate, aşa cum şi contribuabilii plătesc statului, mai exact cu dobânzi şi penalităţi de întârziere, anunţă USR. Totodată, inspectorii fiscali ar urma să răspundă în solidar, alături de organul fiscal, faţă de contribuabili.

”Statisticile arată că foarte puţine dintre contestaţiile formulate de contribuabili sunt admise de ANAF: doar 2,3% în 2019, respectiv 3,8% în 2020. Însă, tot în 2019, 39% din procesele intentate de contribuabili împotriva ANAF au fost câştigate de aceştia. Rezultă, astfel, o discrepanţă evidentă între cele două seturi de date, ceea ce arată o disfuncţionalitate atât la nivelul autocontrolului ANAF, cât şi cu privire la modul în care agenţii fiscali înţeleg să îşi facă datoria. Cifrele sunt asemănătoare dacă ne uităm la alţi ani, după cum reiese din răspunsurile furnizate de ANAF în baza solicitărilor depuse de deputatul USR Victor Ilie: în perioada 2016-2020, ANAF a pierdut aproape 40% din procesele intentate de contribuabili. Acesta este un nivel inacceptabil”, se arată într-un comunicat de presă transmis, duminică, de USR.

În acest context, deputatul USR Victor Ilie a co-iniţiat un proiect de lege pentru responsabilizarea ANAF şi a inspectorilor fiscali, proiect care a primit avizul Consiliului Economic şi Social.

”Dacă, astăzi, un contribuabil întârzie plăţile către autorităţile fiscale, acesta are de achitat dobânzi de 0.02% pe zi şi penalităţi de întârziere de 0.01% sau penalităţi nedeclarate de 0.08% pe zi. Statul, în schimb, nu. Astfel, pentru echitate, dorim ca şi statul să plătească la fel pentru întârzierea plăţilor sumelor datorate contribuabililor. Totodată, consider necesară şi oportună responsabilizarea inspectorilor fiscali şi a persoanelor care soluţionează contestaţiile fiscale. România se poate dezvolta doar prin muncă, însă munca nu are voie să fie împiedicată de abuzurile sau cererile aberante ale unor funcţionari ai statului care interpretează legea în aşa fel încât contribuabilii să aibă sume imense de pierdut”, a susţinut deputatul USR Victor Ilie.

Proiectul propune modificarea Codului de procedură fiscală astfel încât contribuabilii să primească dobânzi şi penalităţi de întârziere pentru sumele pe care ANAF le are de restituit sau rambursat.

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
În presă din 2004. Am trecut pe rând de la reporter TVR, la Realitatea TV, Aleph TV și B1 TV. În presa online am lucrat la Rol.ro, Realitatea.net, mediafax.ro. Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic. Sunt doctorandă în Științele Comunicării la SNSPA, iar tema mea de cercetare este despre criza alimentară.
Cele mai citite

Vladimir Putin, anunțul făcut la un an de la anexarea unor teritorii din Ucraina

Vor fi reconstruite "şcoli, spitale, clădiri de locuinţe şi drumuri, muzee şi monumente", a declarat Putin, conform unui comunicat difuzat de Kremlin.Toate regiunile...

MApN, măsuri de alertare în Tulcea și Galați

Ministerul Apărării Naţionale (MApN) a alertat, seara trecută, în urma detectării unor grupuri de drone care se îndreptau spre teritoriul ucrainean, în proximitatea graniţei...

Mirodeniile care sunt adevărate minuni pentru sănătate

 Turmericul (Curcuma): Curcumina, compusul activ din turmeric, are proprietăți antiinflamatorii și antioxidante puternice. A fost studiată pentru potențialul său de a combate cancerul,...
Ultima oră
Pe aceeași temă
Modifică setările cookies