35.4 C
București
luni, 8 august 2022
AcasăEconomieEconomie internăSecetă de bani în agricultură. Avem planuri verzi dar nu avem apă

Secetă de bani în agricultură. Avem planuri verzi dar nu avem apă

Secetă de bani în agricultură, deși acest domeniu ar putea aduce profit economiei României.

Adrian Oros a demisionat din funcția de ministru al Agriculturii acum două săptămâni, invocând faptul că premierul Cîțu n-a acordat finanțare acestui domeniu.

Ministrul Oros s-a arătat nemulțumit mai ales de faptul că agricultura nu primește bani prin PNRR. Dar ministrul Oros a aflat acest lucru nu în septembrie 2021, când și-a dat demisia. Ministrul aflase cu cel puțin trei luni mai înainte.

În iunie 2021, ministrul Oros declara la postul Digi 24 că în draftul PNRR, finalizat în noiembrie 2020 și transmis de România la Comisia Europeană, capitolul despre Agricultură era „cel mai verde”. România avea 64,8 la sută verde în draftul de proiect PNRR trimis, care conținea 6,5 miliarde euro în tot ceea ce înseamnă infrastructură de gestionare a apei, spunea acum trei luni ministrul Oros.

“Componenta de irigații nu a fost admisă pentru că nu a fost considerată suficient de verde. Continui să spun că era suficient de verde”, a insistat ministrul. În capitolul din PNRR elaborat de Ministerul Agriculturii, “noi doar reabilităm infrastructură veche, nu făceam alte canale. Puteam foarte ușor să ne încadrăm”, susținea ministrul Oros, citat de site-ul Digi 24.

Secetă de bani în agricultură

Însă aproape doi ani, pe mandatul ministrului Oros, până la controversatul PNRR, în infrastructura de irigații nu s-a reabilitat nimic. Iată ce declara chiar ministrul la mijlocul anului 2020, conform site-ului www.viata-libera.ro:

“Avem ca exemplu județul Galați, acolo unde suprafața amenajată pentru irigații este de 122.989 de hectare și s-a reabilitat zero infrastructură principală”.

Așa se face că o serie de fermieri i-au cerut demisia ministrului Oros, în anul 2021, după ce, din cauza secetei, producția de cereale s-a redus cu 40 la sută, iar despăgubirile pentru agricultori au întârziat.

Pe de altă parte, tot în anul 2020, timp de aproape o lună, o comisie mixtă, constituită în baza unui ordin al prefectului, a verificat infrastructura de îmbunătățiri funciare aflată în exploatarea Federației de Organizații ale Utilizatorilor de Apă pentru Irigații (FOUAI) Câmpia Covurlui din județul Galați, anunța site-ul www.faramogul.ro.

“Comisia de care vorbim a identificat mai multe probleme in activitatea FOUAI, unele chiar serioase. Se vorbește de construcții ilegale, de furturi de energie electrică, nerespectarea regulilor de exploatație și multe alte jocuri de societate perversă, de-a lungul și de-a latul exploatației funciare, care ține de la Vânători la Matca”, precizează sursa citată. Jurnaliștii de la site-ul www.faramogul.ro pun aceste probleme în legătură cu un fost director ANIF, Petru Bărceanu, care ar avea încă influență puternică la nivelul Prefecturii Galați cât și la ANIF.

Despre Bărceanu se afirmă și că a fost în incompatibilitate, pe timpul când avea funcție de conducere la stat.Petru Bărceanu a fost simultan director al Filialei Teritoriale de Îmbunătățiri Funciare (FTIF) Galați și președinte al FOUAI Câmpia Covurlui, timp în care și soția acestuia a activat în cadrul aceluiași FOUAI. Astăzi, acest personaj nu mai conduce oficial Federația dar printre utilizatorii de apă continuă să aibă o mare influență participând chiar la unele negocieri cu funcționari din Ministerul Agriculturii”, dezvăluia site-ul www.expressdedunare.ro.

Pentru clarificarea unora dintre aceste aspecte, ziarul “România liberă” s-a adresat Ministerului Agriculturii. În martie 2021, Ministerul ne răspundea următoarele:

“În perioada 31.07.2012 – 18.03.2020, domnul Petru Bărceanu a ocupat funcția de director la Filiala Teritorială de Îmbunătățiri Funciare Moldova Sud / Filiala Teritorială de Îmbunătățiri Funciare Galați și nu deținem informații dacă, în respectiva perioadă, a ocupat și funcția de președinte al FOUAI Câmpia Covurlui”.

Despre motivul eliberării (retrogradării) lui Petru Bărceanu din funcția de director al ANIF – Filiala Teritorială Galați, Ministerul Agriculturii ne-a răspuns astfel: “Începând cu data de 19.03.2020, domnului Petru Bărceanu i s-au modificat felul și locul muncii ca urmare a aprobării de către conducerea ANIF a cererii formulate de către dumnealui, prin care a solicitat eliberarea din funcția de Director al Filialei Teritoriale de Îmbunătățiri Funciare Galați. În prezent, domnul Petru Bărceanu ocupă funcția de Șef Birou la Biroul Administrativ din cadrul Filialei Teritoriale de Îmbunătățiri Funciare Galați a ANIF”.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Bucătărie în stil contemporan: 6 sfaturi de amenajare

Stilul contemporan a apărut nu cu mult timp în urmă, însă a reușit să aibă foarte mulți adepți, datorită regulilor simple de decor. La...

Comisia Europeană a aprobat schema României de sprijin pentru producția de hidrogen

Comisia Europeană (CE) a aprobat, astăzi, o schemă de ajutoare a României în valoare de 149 de milioane euro pusă la dispoziţie prin intermediul...

Farmecul bijuteriilor cu perle. Când și cum să porți aceste superbe accesorii?

Bijuteriile cu perle sunt printre cele mai elegante piese din colecția unei femei. Clasice și rafinate, ele au devenit o alegere tot mai populară...
Ultima oră
Pe aceeași temă