0.7 C
Bucharest
Monday, 11 December 2023
HomeEconomieEconomie internăScandal pe tema PNRR, între Ciolacu și Ghinea. Premierul spune că nu...

Scandal pe tema PNRR, între Ciolacu și Ghinea. Premierul spune că nu deține documentul, fostul ministru îl pune să caute pe internet

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că n-a găsit, în sediul Guvernului României, textul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) al României.

Premierul Ciolacu a făcut această declarație în seara de 20 noiembrie 2023, în fața jurnaliștilor. Nu este însă clar la ce dată a căutat și nu a găsit premierul Ciolacu textul PNRR, în condițiile în care el a preluat funcția de premier la data de 15 iunie 2023. De asemenea, după intrarea în atribuții a guvernului Ciolacu, statul român a renegociat PNRR cu autoritățile Comisiei Europene, ceea ce ar însemna că, la momentul renegocierii, guvernul României, condus de Marcel Ciolacu, avea și varianta inițială a PNRR.

“Am dat şi eu căutare la prim-ministrul României să mi se pună şi mie PNRR la dispoziţie. Nu există. Dacă dumneavoastră aţi mai auzit aşa ceva – în Guvernul României proiectul PNRR nu există. Astfel de oameni s-au ocupat de banii dumneavoastră”, le-a declarat jurnaliștilor premierul Ciolacu. El a făcut astfel aluzie, probabil, la guvernul PNL – USR – UDMR, cel care negociase PNRR în perioada în care PSD era în Opoziție.

Ca răspuns la această declarație, Marcel Ciolacu a primit o replică dură din partea lui Cristian Ghinea (USR), cel care a fost ministru al Fondurilor Europene în guvernul condus de Florin Cîțu. Guvernul Cîțu a activat în perioada decembrie 2020 – noiembrie 2021, iar USR a făcut parte din acel guvern până în septembrie 2021.

Mesajul postat de fostul ministru Ghinea pe facebook, drept replică pentru Marcel Ciolacu, este următorul:

“Putem afirma cu certitudine că Marcel Ciolacu e un prost. Tocmai a zis la presă că nu găsește PNRR-ul. Cu aerul ăla jovial, de tablagiu care știe misterele universului, dar nu le zice. De fapt, nu există nimic dincolo de privirea bovină. Omul chiar e atât de prost cum pare.

PNRR e un document care e pe site-ul MIPE, cum a fost mereu.

De altfel, acum o lună se lăuda că a trimis la Bruxelles propunerea de revizuire a PNRR. Adică a revizuit ceva ce nu găsește? Cum?

Înțeleg că poți fi vrăjit de propria propagandă, dar totuși există o limită, unde minciuna devine prostie flagrantă.

Marcele, uite, mă: https://mfe.gov.ro/pnrr/

Vai, ce idioți ne conduc!”

Conform documentelor care există, în acest moment, pe site-ul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), prima variantă de PNRR a României fusese aprobată de Consiliul UE în octombrie 2021. A doua variantă, revizuită, a PNRR a fost aprobată în septembrie 2023.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă