27.9 C
București
sâmbătă, 25 iunie 2022
AcasăEconomieEconomie internăRomânia trebuie să reducă datoria publică, avertizează Leonardo Badea

România trebuie să reducă datoria publică, avertizează Leonardo Badea

„România trebuie să acționeze prompt pentru a curba dinamica datoriei ca pondere în PIB”, avertizează Leonardo Badea, viceguvernatorul BNR.

Dacă autoritățile de la București nu vor reuși acest obiectiv, România „riscă în scurt timp să depășească Polonia care a trecut deja printr-o corecție semnificativă în 2021”. „Numai că de data aceasta, dacă vom depăși Polonia ca pondere a datoriei publice în PIB, consecințele ar putea fi mai serioase, având în vedere faptul că economia poloneză este de peste două ori mai mare și mult mai bine plasată din perspectiva percepției pe piețele financiare internaționale. De aceea, un astfel de eveniment ar avea probabil consecințe negative semnificative în cazul poziției noastre pe aceste piețe”, consideră Leonardo Badea.

România a reușit în trecut să reducă ponderea datoriei publice în PIB, de o manieră consistentă și cu consecvență. Acest lucru s-a produs în perioada 2002-2006, ca un efect combinat al efortului de consolidare macroeconomică ce a precedat aderarea la Uniunea Europeană și al evoluției economice în general favorabile anterioare declanșării crizei financiare globale în a doua parte a anului 2007.

Situația din acest moment este însă diferită. „Costul rostogolirii datoriei existente a devenit în sine un efort bugetar semnificativ pentru toate țările din zonă, inclusiv pentru România, așadar cu atât mai mult ritmul îndatorării suplimentare trebuie încetinit pe cât posibil, iar asta nu se poate realiza altfel decât printr-o consolidare fiscală semnificativă și durabilă”, explică oficialul BNR.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
00:00:38

VIDEO: Boris Johnson: „Anularea dreptului constituțional la avort, un mare pas înapoi”

Premierul britanic Boris Johnson, care a susținut declarații în timpul unei călătorii în Rwanda, a declarat că anularea de către Curtea Supremă a SUA...

UPDATE: Bărbatul acuzat de terorism după atacul mortal de la Oslo, a fost arestat

Un bărbat în vârstă de 42 de ani a fost arestat și acuzat de crimă, tentativă de crimă și acte teroriste, după un schimb...
00:01:04

VIDEO: Inundațiile scufundă case în India

Victimele inundațiilor din statul indian Assam au declarat că se luptă pentru a avea acces la alimente adecvate și apă potabilă, în timp ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă