10.4 C
București
duminică, 21 aprilie 2024
AcasăEconomieEconomie internăRomânia a trimis cererea pentru tranșa a treia de fonduri din PNRR

România a trimis cererea pentru tranșa a treia de fonduri din PNRR

România a transmis cererea de plată pentru tranșa a treia de fonduri din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), a anunțat Guvernul României.

Comunicatul de presă al Guvernului poartă data de 15 decembrie 2023.

“Guvernul României a trimis astăzi Comisiei Europene cererea de plată numărul 3 din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), ce implică o finanțare netă de 2,7 miliarde Euro. Din această sumă, peste 1,85 miliarde de euro reprezintă granturi, iar 811 milioane vor proveni din împrumuturi.

Cererea de plată numărul 3 din PNRR acoperă un număr total de 74 ținte/jaloane aferente trimestrului III 2022 și trimestrului IV 2022″, precizează Guvernul României.

“În bugetul pentru 2024, aprobat aseară de Guvern, am asigurat finanțare pentru continuarea programelor noaste sociale și am prevăzut un buget istoric pentru investiții. Din cele peste 120 de miliarde de lei alocate investițiilor, peste 81 de miliarde de lei reprezintă proiecte finanțate din fonduri externe și PNRR. Acest fapt arată angajamentul nostru de a lucra pentru obținerea banilor europeni, fie că provin din programele operaționale, PNRR și orice altă sursă de finanțare”, a afirmat premierul Marcel Ciolacu.

Sumele aferente cererii de plată nr. 3 se vor adăuga sumei de 9,1 miliarde euro încasată de România, prin PNRR, reprezentând prefinanțarea în procent de 13% cu o valoare de 3,79 miliarde euro, cererea de plată nr. 1, cu o valoare de 2,56 miliarde euro, și cererea de plată nr. 2 cu o valoare de 2,75 miliarde euro.

Alocarea PNRR modificată prin Decizia de implementare a Consiliului din data de 11 Decembrie 2023 este de 28,5 miliarde euro (14,9 miliarde euro sub formă de împrumuturi, 13,6 miliarde euro sub formă de granturi) și acoperă 66 de reforme și 111 investiții (177 de măsuri), structurat în jurul a 16 componente.

Planul revizuit conține 518 ținte și jaloane.

Varianta inițială a PNRR a fost elaborată în perioada guvernării PNL – USR – UDMR. Varianta revizuită a fost elaborată de guvernarea PNL – PSD.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

FCSB e foarte aproape de titlu în SuperLigă după 2-2 cu Rapid București

FCSB a terminat la egalitate cu Rapid București, scor 2-2 într-o partidă spectaculoasă pe Arena Națională, gazdele bifând încă un pas către un titlu...

Erdogan cere unitate palestinienilor după o întâlnire cu Ismail Haniyeh, liderul Hamas

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan le-a cerut sâmbătă palestinienilor „să se unească”, după o întâlnire la Istanbul cu liderul Hamas, Ismail Haniyeh, potrivit AFP...

FCSB e foarte aproape de titlu în SuperLigă după 2-2 cu Rapid București

FCSB a terminat la egalitate cu Rapid București, scor 2-2 într-o partidă spectaculoasă pe Arena Națională, gazdele bifând încă un pas către un titlu...
Ultima oră
Pe aceeași temă