21.3 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăEconomieEconomie internăRevolta împotriva Austriei ia amploare. Companiile austriece, împinse să plece din țară

Revolta împotriva Austriei ia amploare. Companiile austriece, împinse să plece din țară

De câteva zile, de când Austria și-a exprimat dreptul de veto împotriva României pentru aderarea la spațiul Schengen și românii și-a exprimat dorința de a-și face dreptate și de a trimite austriecii afară din țară și în același timp de a nu le mai vizita țara.

România pierde lunar sute de milioane de euro pentru că nu este membră în Schengen, iar votul din 8 decembrie ne-ar fi ajutat economic, doar că surpriză: țara care ne stoarce de bani, ne ține în continuare la poarta țărilor dezvoltate. Pe internet au apărut campanii de mobilizare împotriva băncilor austriene, Raiffaisen Bank și Erste Group (BCR). Tot mai multe companii și angajați vor să renunțe la serviciile celor două companii ca să le determine să plece de urgență de pe pământ românesc.

Federația Națională a Sindicatelor din Industria Alimentara-SINDALIMENTA, a hotărât în ședința Consiliului Național, care a avut loc în perioada 08-10 decembrie, închiderea contului bancar de la BCR, bancă cu acționariat austriac.

„Decizia Austriei de a bloca accesul României în Spațiul Schengen este o sfidare inacceptabilă la adresa României și românilor. Vorbim despre Austria, o țară ale cărei companii câștigă în România sute de milioane de euro anual, dar care a refuzat permanent să ălătească corect cea ce exploatează aici. Vorbim despre compania OMV Petrom care a făcut permanent presiuni și jocuri de culise inacceptabile pentru o țară care se pretinde campioana democrației, de a nu fi majorate redevențele petroliere. Așa cum s-a învățat, vrea in continuare să exploateze pe nimic resursele de petrol și gaze ale României”, se arată în comunicatul de presă.

Președintele SINDALIMENTA Dragoș Frumosu spune că toate mandatele președintelui Iohannis au fost un eșec total, iar premierul Ciucă este „o persoană lipsită de orice simț al diplomației”.

„În primul rând vorbim despre președintele României, Klaus Iohannis, o ilustră nulitate, ale cărui mandate de președinte au fost un eșec total, de la un capăt la altul. Vorbim despre premierul Ciucă, o persoană lipsită de orice simț al diplomației, de finețe în ceea ce înseamnă negocierile politice între state, dar și despre ministrul energiei, Virgil-Daniel Popescu, ghiocelul credincios al OMV-ului, cel care s-a remarcat pana acum doar prin decizii de creșteri uriașe ale prețului la energie, inchideri de mine și termocentrale și evident, facilități pentru companiile austriece. Nu în ultimul rând, trebuie să-l mai amintim și pe ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, ale cărui reușite în calitate de șef al diplomației externe românești se pot rezuma la un singur cuvânt-NIMIC”, explică Frumosu.

Raiffeisen, de exemplu, a ținut să sublinieze printr-o postare pe facebook că „Raiffeisen Bank este o bancă locală, care finanţează şi susţine economia românească de 25 de ani, fiind a treia bancă din punct de vedere al creditării în piaţă. În plus, în Raiffeisen Bank România lucrează 4.900 de angajaţi, în aproximativ 300 de sedii.”

BCR a reacționat prin vocea șefului Erste Group, Willi Cernko. Acesta a spus că „o decizie a Consiliului va avea un impact direct asupra a peste 5.000 dintre colegii mei și a peste 2,8 milioane dintre clienții noștri din România.” Și CEO-ul BCR, Sergiu Manea, a afirmat că BCR a susținut și susține în continuare aderarea României la Schengen și că banca va face tot ce ține de ea pentru a sprijini economia României.

Așadar, doar aceste două bănci angajează aproape 10.000 de oameni în România, angajați care ar putea fi afectați de boicot.

În schimb, companiile de turism vin acum cu contra-oferte. Pentru Bulgaria, de exemplu, au apărut oferte cu preț de pornire de la 18 euro.

Ministrul turismului a spus că pârtiile românești pot avea și ele o șansă. România oferă 85 de domenii schiabile şi 217 pârtii, a spus Daniel Cadariu.

În ceea ce privește compania OMV-Petrom, pe internet și în mass-media au apărut campanii de naționalizare a companiei Petrom, pentru a scoate din joc gigantul austriac OMV.

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

Ciolacu și ceilalți lideri PSD au lansat-o pe Firea spre Primăria Capitalei. Administrația nu trebuie să aibă culoare politică, susține premierul Ciolacu

Senatoarea Gabriela Firea, șefa filialei PSD București, s-a înscris oficial în cursa pentru funcția de primar general al Capitalei, avându-i alături la acest eveniment...

Numărul pensiilor speciale, în creștere în luna aprilie

Numărul beneficiarilor de pensii de serviciu a fost, în aprilie 2024, de 11.471 persoane, în creştere cu 184 de persoane comparativ cu luna anterioară,...

Poliția din SUA, din nou în centrul unui scandal. Un nou caz ,,George Floyd” s-a petrecut recent

Poliția americană este din nou în centrul unui scandal după ce a arestat pe 18 aprilie un bărbat de culoare. În timpul operațiunii din...
Ultima oră
Pe aceeași temă