0.5 C
București
sâmbătă, 4 decembrie 2021
AcasăEconomieEconomie internăAgenția Fitch a menținut ratingul României

Agenția Fitch a menținut ratingul României

Agenția Fitch a menținut ratingul României, anunță Ministerul de Finanțe printr-un comunicat de presă.

Fitch a confirmat ratingul suveran aferent datoriei guvernamentale a României la BBB- pentru datoria pe termen lung în valută şi perspectiva negativă.

„Decizia agenţiei reprezintă un semnal pentru România de a continua într-un ritm susţinut politicile fiscal-bugetare, planurile de reformă şi de investiţii asumate pentru următorii ani”, susține ministrul de Finanţe, Dan Vîlceanu.

Agenția Fitch a menținut ratingul României

Decizia de menținere a ratingului României ține cont de nivelul datoriei guvernamentale și de nivelul PIB pe cap de locuitor. Un element negativ este însă nivelul ridicat al datoriei externe nete. Un alt element critic este criza politică din România. Ea s-a agravat prin demiterea ministrului Stelian Ion, care a generat retragerea din Guvern și a celorlalți miniștri USR. Unii dintre acești miniștri aveau atribuții economice. Unul dintre politicienii USR care s-au retras din guvernul Cîțu a fost chiar ministrul Economiei, Claudiu Năsui.

„Lipsa progreselor în implementarea refomelor, care să conducă la o creştere mai rapidă decât se preconizează a datoriei publice, ar putea conduce la o acţiune negativă de rating”, anunța Fitch în septembrie 2021.

Agenția americană Fitch reconfirmase ratingul României la nivelul BBB- și în aprilie 2021. Principalele agenții internaționale de rating sunt Fitch, Moodys și Standard & Poors.

Mihai Diac
Experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online, dintre care, din anul 2015, la ziarul "România liberă".
Cele mai citite

Hunor i-a cerut amabasadorului Germaniei să sprijine aderarea României la Schengen

Vicepremierul Kelemen Hunor spune că i-a solicitat ambasadorului Germaniei la Bucureşti să sprijine aderarea României la Schengen şi încetarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare...

Bărbat înarmat cu pistol încărcat, într-un avion ce a zburat către SUA

Un bărbat călătorit cu avionul din Barbados la Miami, statul Florida, cu un pistol încărcat în buzunar, a potrivit presei de peste ocean. Pasagerul a...
Ultima oră
Pe aceeași temă