16.8 C
București
marți, 17 mai 2022
AcasăEconomieEconomie internăAgenția Fitch a menținut ratingul României

Agenția Fitch a menținut ratingul României

Agenția Fitch a menținut ratingul României, anunță Ministerul de Finanțe printr-un comunicat de presă.

Fitch a confirmat ratingul suveran aferent datoriei guvernamentale a României la BBB- pentru datoria pe termen lung în valută şi perspectiva negativă.

„Decizia agenţiei reprezintă un semnal pentru România de a continua într-un ritm susţinut politicile fiscal-bugetare, planurile de reformă şi de investiţii asumate pentru următorii ani”, susține ministrul de Finanţe, Dan Vîlceanu.

Agenția Fitch a menținut ratingul României

Decizia de menținere a ratingului României ține cont de nivelul datoriei guvernamentale și de nivelul PIB pe cap de locuitor. Un element negativ este însă nivelul ridicat al datoriei externe nete. Un alt element critic este criza politică din România. Ea s-a agravat prin demiterea ministrului Stelian Ion, care a generat retragerea din Guvern și a celorlalți miniștri USR. Unii dintre acești miniștri aveau atribuții economice. Unul dintre politicienii USR care s-au retras din guvernul Cîțu a fost chiar ministrul Economiei, Claudiu Năsui.

„Lipsa progreselor în implementarea refomelor, care să conducă la o creştere mai rapidă decât se preconizează a datoriei publice, ar putea conduce la o acţiune negativă de rating”, anunța Fitch în septembrie 2021.

Agenția americană Fitch reconfirmase ratingul României la nivelul BBB- și în aprilie 2021. Principalele agenții internaționale de rating sunt Fitch, Moodys și Standard & Poors.

Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

LIVE UPDATE Rusia – Ucraina, ziua 33: peste 260 de luptători din țara vecină, evacuați din Azovstal

264 de luptători ucraineni, dintre care 53 răniţi, au fost evacuaţi seara trecută din oţelăria Azovstal, a anunţat ministrul adjunct al Apărării din țara...

Macron mută decisiv pentru alegerile parlamentare: Elisabeth Borne, noul premier al Franței

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a nominalizat-o pe Elisabeth Borne, actualul ministru al Muncii, pentru funcţia de premier, în contextul remanierii decise după scrutinul prezidenţial...
00:00:41

Vicepreședintele SUA Kamala Harris sosește în Emiratele Arabe Unite(EAU) unde se întâlnește cu noul lider

Vicepreședintele SUA Kamala Harris și o delegație de înalți oficiali au sosit luni la Abu Dhabi pentru a-și oferi condoleanțele după moartea conducătorului din...
Ultima oră
Pe aceeași temă