9.9 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăEconomieEconomie internăPlătim facturi uriașe la gaze și energie, dar INS ne arată scumpiri...

Plătim facturi uriașe la gaze și energie, dar INS ne arată scumpiri de 27%

Rata anuală a inflației a scăzut ușor și a ajuns de la 16,4% la 15,1%, ceea ce arată că am putea avea parte de mai puține scumpiri pe parcursul acestui an. Surpriza de la INS vine însă la gaze și electricitate, care deși au fost scumpite enorm, ele sunt prezentate cu majorări de nici 30 de procente.

Potrivit calculelor Institutului Național de Statistică pe luna ianuarie, la energia electrică au fost majorări de 21%, la gaze de 27%, iar la energia termică de 16%, însă atenție acestea sunt procente calculate, după cum indică și cei de la INS, din prețuri finale conform cu OUG 27/2022, adică vorbim despre un preț plafonat și compensat și nu despre cel real.

Potrivit INS, în luna decembrie, creșterile la gaze au fost de 36%, la electricitate 45 %, iar în lunile anterioare am avut creșteri și de 80%.

Ce s-a schimbat de la 1 ianuarie?

La energie electrică, clienții cu un consum lunar cuprins între 0 și 100 kWh inclusiv – plătesc maximum 0,68 lei/kWh (cu taxe incluse). Clienții cu un consum lunar cuprins între 100,01 și 300 kWh inclusiv – plătesc maximum 0,80 lei/kWh pentru consumul lunar cuprins între 100,01 și 255 kWh și maximum 1,3 lei/kWh pentru consumul cuprins între 255 kWh și 300 kWh (cu taxe incluse). Clienții cu un consum lunar care depășește 300 kWh – maximum 1,3 lei/kWh (cu taxe incluse).

La gaze naturale, toți clienții casnici beneficiază în continuare de un preț final facturat plafonat de 0,31 lei/kWh (cu taxele incluse).

Problema este că mulți furnizori nu au facturat până în acest moment, astfel că facturile pe ianuarie urmează să fie primite abia peste câteva luni, ceea ce explică datele INS.

Asociația Energia Inteligentă a făcut o simulare comparativ între o garsonieră și o casă de 150 de mp, iar diferența este uriașă.

Gaz+Energie electrică Decembrie 2022Lei/lunăGaz+Energie electrică Ianuarie 2023 Noua Lege Lei/lună
Garsonieră           533 lei           533 lei
Casa       1.472 lei        5.468 lei

Problema este alta pentru că furnizorii vor calcula estimativ în primă fază facturile și este posibil să fie depășit cu mult plafonul de 300kWh oră, adică vor avea facturată energie la preț de 1,3 lei/kWh, ceea ce arată clar că față de aceeași perioadă a anului trecut avem o dublare a costului.

Pentru că instituțiile nu funcționează ca un tot unitar, ANRE a anunțat că tot ce poate să facă este să dea o lege prin care clienții să poată plăti în rate facturile emise cu mai mult de 30 de zile întârziere. O măsură bună, dar de ce nu primesc clienții facturile la timp și de ce am ajuns să avem cel puțin 10 modalități de calcul, iar furnizorii să nu mai înțeleagă mai nimic, ca să nu mai vorbim despre facturi emise greșit.

Alternativa ar fi panourile fotovoltaice

Guvernul pregătește noi reguli pentru programul Casa Verde Fotovoltaice prin care beneficiarii pot obține o finanțare de 20.000 de lei de la stat. Cererea de fotovoltaice aproape s-a triplat în 2022.

Obiectivul este să ajungem la 150.000 de gospodării. Am prevăzut un buget mult mai mare, 3 miliarde de lei. Sper în continuare să reușim să atragem și fonduri europene și să majorăm la rectificare bugetul în cursul verii. Pentru înscriere va fi nevoie de buletin și extras de funciar pe aceeași adresă, pe aceleași imobile și apoi adeverințe cu lipsa datoriilor la bugetul de stat și putem să semnăm finanțarea”, a declarat ministrul Mediului.

Doritorii se pot înscrie cu buletinul prin intermediul aplicației AFM.

După ce s-au înscris în aplicație, în termen de 90 de zile, vor primi pe mail numele mai multor companii acreditate să instaleze sisteme fotovoltatice și vor alege cu cine vor să lucreze.

În momentul în care instalatorul va încărca în aplicaţie factura şi certificatul de racordare, care reprezintă un proces verbal de terminare a lucrării, Administraţia Fondului pentru Mediu va face plata într-un termen de 45-60 de zile”, a spus șeful AFM.

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

Taiwanul mulțumește Statelor Unite pentru ajutorul militar de 2 miliarde USD

Guvernul din Taiwan a mulțumit Statelor Unite pentru ajutorul militar de circa 2 miliarde de dolari care a fost aprobat de Congres. Pachetul de ajutor...

Simona Halep s-a retras oficial de la Madrid! „Experienţa îmi spune să nu mă grăbesc”

Simona Halep a anunţat că s-a retras de la turneul WTA 1.000 de la Madrid, care va avea loc în perioada 23 aprilie-5 mai. „Din...

Președintele Iohannis a ajuns în Coreea de Sud

Delegația oficială condusă de președintele Klaus Iohannis a ajuns în Coreea de Sud, într-o vizită care va dura trei zile. Cele mai importante momente din...
Ultima oră
Pe aceeași temă