26 C
București
duminică, 3 iulie 2022
AcasăEconomiePlafonul cu TVA de 5% pentru locuințe mărit la 140.000 euro

Plafonul cu TVA de 5% pentru locuințe mărit la 140.000 euro

Plafonul cu TVA de 5% pentru locuințe a fost mărit de la 450.000 lei la 700.000 lei. Deși legea ar fi trebuit să fie aplicată de la 1 ianuarie 2021, a fost amânată de fostul guvern Câțu.

Această facilitate va fi valabilă de anul viitor, de la 1 ianuarie 2022, însă doar pentru achiziția unei singure locuințe, de către o persoană fizică sau mai multe persoane fizice în comun.

Pentru a putea ține evidența persoanelor care achiziționează locuințe cu acest regim de TVA, ANAF va înființa un registru în care notarii vor înregistra tranzacțiile. Această măsură era așteptată de mult, atât de către dezvoltatorii imobiliari cât și de persoanele fizice care doreau să cumpere locuințe cu suprafață mai mare sau cu mai multe camere.

În acest moment, de cota redusă de TVA de 5% beneficiază cumpărătorii care achiziționează apartamente sau case care nu depășesc 120 mp în suprafață și cu valoarea de maxim 450.000 lei, adică aproximativ 90.925 euro conform convertorului valutar furnizat de curs-valutar-bnr.ro. Prin mărirea plafonului, acesta ajunge la aproximativ 140.000 euro.

După activarea „Registrului pentru persoanelor fizice care începând cu data de 1 ianuarie 2022 au achiziționat locuințe cu cota redusă de TVA de 5%”, notarii publici au obligația ca, în maxim 3 zile, să completeze registrul cu informațiile referitoare la contractele de vânzare / cumpărare.

Prețul apartamentelor și caselor noi a crescut continuu în pandemie datorită creșterii prețurilor la materialele de contructie iar povara rambursării creditelor în lei, influențată de ROBOR și IRCC s-a mărit datorită creșterii acestor indici.

Cum va influența această măsură prețul imobiliarelor rămâne de văzut. Este posibil ca unii dezvoltatori să păstreze în buzunar această reducere a TVA-ului, majorând prețul de listare a apartamentelor de peste 90.000 euro cu valoarea TVA-ului dar nedepășind 140.000 euro, ca să se încadreze. Invers, apartamentele ușor peste 140.000 euro ca valoare, poate vor beneficia de o reducere ca să se încadreze în TVA-ul scăzut și să devină accesibile mai multor cumpărători.

Antoanela Comșa, președintele AREI (The Asociation of Real Estate Investors), avertizează la Profit News că prețul locuințelor noi poate crește cu până la 20% si astfel vor fi tranzacții mai puține + reducerea pentru prima dată în ultimii ani a gradului de accesibilitate la achiziția unei locuințe.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă