18.9 C
București
marți, 14 mai 2024
AcasăEconomieEconomie internăNe place pe contrasens! Investiții tardive în energie, prețul gazelor s-a dublat

Ne place pe contrasens! Investiții tardive în energie, prețul gazelor s-a dublat

Autoritățile ne spun exact ce ne place să auzim, dar în realitatea românii sunt tot mai împovărați de scumpiri, iar lucrurile se vor agrava, pentru că la noi abia acum se conturează un plan de țară.

Proiecte precum Anghel Saligny, legea offshore, PNRR și alte măsuri sociale sunt extrem de tardive și nici nu ele nu avem speranțe că vom duce un trai decent.

Dacă vorbim despre programul „Anghel Saligny”, s-au repartizat cele 7,5 miliarde de lei, însă lucrurile abia acum prind contur.

„70% dintre localităţile din România nu sunt racordate la reţeaua de distribuţie a gazelor naturale. Trebuie să asigurăm serviciile publice de bază în cât mai multe localităţi, acesta a fost motivul pentru care Guvernul a creat Programul de investiţii “Anghel Saligny”, prin care vom racorda gospodăriile la reţeaua de apă, canalizare, gaze şi vom reabilita drumuri. Criteriile de selectare care au fost luate în considerare la alocarea sumelor au fost numărul de unităţi administrativ-teritoriale dintr-un judeţ, numărul de locuitori, ponderea localităţilor (UAT) unde gospodăriile nu sunt racordate la reţeaua de distribuţie a gazelor naturale şi impozitul pe venit colectat”, a declarat ministrul Cseke Attila.

De cele mai mari sume au beneficiat judeţele Bihor, Botoşani, Caraş-Severin, Dolj, Iaşi, Olt, Prahova, Suceava, Teleorman şi Vaslui. În realitate, mulți locuitori nu mai vor să se racordeze la gaze din cauza scumpirilor uriașe. Datele INS arată că în ultimele 12 luni, gazele s-au scumpit cu 85%, iar măsurile de ajutorare prin plafonare și compensare sunt aproape inutile.

Legea offshore adoptată, dar vom avea beneficii peste 12 luni

Legea offshore a fost adoptată, miercuri, de plenul Senatului, cu 91 de voturi pentru şi 13 contra. Au votat în favoarea legii toate partidele, mai puţin cei de la AUR. Proiectul merge la Camera Deputaţilor, for decizional.

”Prin această lege vom asigura independenţa şi securitatea energetică a României şi, totodată, prin modificările propuse vom stimula dezvoltarea înteprinderilor mici şi mijlocii implicate în sectorul offshore, a industriilor conexe, precum şi a celor afectate pozitiv de impactul economic indirect şi indus generat de proiectele offshore. 

Aceste resurse suplimentare de gaze naturale, ar contribui la asigurarea aprovizionării sustenabile a României cu energie, la atingerea ţintelor de decarbonizare pe termen lung, precum şi la dezvoltarea infrastructurii naţionale, sau a altor industrii cu valoare adăugată mare, respectiv chimia şi petrochimia”, a spus ministrul energiei Virgil Popescu. 

În ciuda acestor promisiuni, România nu va avea independență energetică prea curând pentru că extragerea gazelor din Marea Neagră necesită o adevărată infrastructură și depozite de gaze pe care țara noastră nu le deține. Astfel că autoritățile iar se laudă înainte de a avea produsul final.

Măsurile de plafonare și compensare, aproape inutile

Românii sunt descurajați de măsurile anunțate de executiv, pentru că în fiecare lună când primesc facturile dublate la gaze sau electricitate își dau seama că ceva nu se potrivește sau aleșii noștri nu se mai jenează să ne mintă în față. Este simplu să privești facturile din aprilie 2021 și să le compari cu cele din aprilie anul curent ca să înțelegi că de fapt scumpirile au un trend ascendent, fără ca vreo măsură adoptată de Parlament sau de Guvern să fie de folos în aceste momente grele în care inflația a depășit orice prognoză. Am ajuns să avem o inflație mai mare cu 10 procente față de aprilie anul trecut, iar scumpirile din luna iunie ne vor îngenunchia indiferent de voucherele primite în valoare de 50 de euro sau de majorările salariale încurajate de Guvern cu 200 de lei.

BNR a majorat dobânda-cheie cu 0,75%, la 3,75%

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Cristina
Cristina
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

Construirea unui loc de parcare la Brașov costă 20.000 de euro, anunță primarul

Construirea unui singur loc de parcare etajat, în Brașov, costă 20.000 de euro, a anunțat primarul municipiului, Allen Coliban. Primarul municipiului Brașov s-a referit la...

Florin Piersic are “o evoluție lent favorabilă” în spital

Actorul Florin Piersic rămâne în spital însă are "o evoluție lent favorabilă", anunță un comunicat transmis de Spitalul Clinic de Ortopedie Foișor. Comunicatul a fost...

Construirea unui loc de parcare la Brașov costă 20.000 de euro, anunță primarul

Construirea unui singur loc de parcare etajat, în Brașov, costă 20.000 de euro, a anunțat primarul municipiului, Allen Coliban. Primarul municipiului Brașov s-a referit la...
Ultima oră
Pe aceeași temă