6.8 C
București
vineri, 31 martie 2023
AcasăEconomieEconomie internăMinistrul Finanțelor propune modificări ale Codului Fiscal. Anunț important pentru firme

Ministrul Finanțelor propune modificări ale Codului Fiscal. Anunț important pentru firme

Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a anunţat, că a propus o serie de modificări ale Codului Fiscal şi de Procedură Fiscală, astfel încât „obligaţiile fiscale ale companiilor să fie mai simple, mai clare şi mai predictibile”. 

„Scopul nostru este ca toate firmele care îşi văd onest de afaceri să fie sprijinite, după doi ani în care economia a primit numeroase şocuri, iar măsurile de sprijin au venit cu întârziere sau au reprezentat doar promisiuni! Am propus o serie de modificări ale Codului Fiscal şi de Procedurã Fiscală necesare pentru ca obligaţiile fiscale ale companiilor să fie mai simple, mai clare şi mai predictibile”, a scris Adrian Câciu pe Facebook.

Ministrul Finanțelor susţine că majoritatea soluţiilor respectă promisiunea făcută la preluarea mandatului.

„Orice schimbare a regulilor fiscale va fi transparentă, clară, convenită cu comunitatea de afaceri”, a mai explicat Câciu.

Principalele modificări ale Codului Fiscal


1. Flexibilizarea condițiilor de accesare a eșalonãrii la platã prin crearea posibilității depunerii cererii de eșalonare și de cãtre debitorii aflați în procedura insolvenței, condiția fiind ca pânã la data emiterii deciziei de eșalonare aceștia sã iasã din procedura de insolvență.

Totodatã, se creeazã posibilitatea acordãrii eșalonãrii la platã și pentru sumele pentru care s-a stabilit rãspunderea, potrivit legislației privind insolvența și/sau rãspunderea solidarã. Mãsura este necesarã pentru redresarea contribuabililor care se aflã în dificultate financiarã, pentru care eșalonarea la platã reprezintã un real sprijin.


2. Încetarea obligațiilor declarative pe perioada inactivitãții sau a suspendãrii activitãții pentru contribuabilii care au înscrisã în registrul comerțului mențiunea privind inactivitatea temporarã sau au suspendatã activitatea.

Măsura are ca scop reducerea poverii administrative a contribuabililor care, în prezent, își mențin obligațiile declarative sau care pot obține un regim de declarare derogatoriu la cerere, cum este cazul profesiilor liberale.


3. Reglementarea expresă a modalitãții de restituire a impozitului pe dividende în cazul în care din regularizarea anualã a dividendelor distribuite parțial în cursul anului, potrivit art. 67 din Legea societãților nr. 31/1990, republicatã, rezultã sume de restituit de la buget.

Măsura este necesarã pentru cã, în prezent, Codul de procedurã fiscală reglementeazã doar modalitatea de restituire a impozitului pe dividende în situația în care societatea efectueazã distribuiri de dividende parțiale în cursul anului, dividendul și impozitul fiind achitate, fãrã ca textul sã reglementeze și situația în care dividendul este distribuit, dar acesta nu este plãtit și, pe cale de consecințã, nu este plãtit nici impozitul.


4. Reglementarea expresã a obligației de raportare (furnizare de informații) a contribuabililor/plãtitorilor care oferã mijloacele necesare pentru facilitarea tranzacțiilor on-line (piațã on-line, platformã, portal, alte mijloace).

Mãsura are scopul de a identifica și impozita persoanele fizice care comercializeazã produse în mediul on-line, fãrã a fi înregistrate ca plãtitori de impozite și taxe și fãrã a declara veniturile obținute din aceastã activitate.


În ceea ce privește Codul Fiscal modificãrile vizeazã:
a) Instituirea obligației notarilor publici de declarare a tranzacțiilor din transferul dreptului de proprietate și al dezmembrãmintelor acestuia situate sub plafonul neimpozabil de 450.000 lei.

Mãsura are în vedere situațiile în care contribuabilii persoane fizice nu au înregistrat în cartea funciarã proprietãțile imobiliare ca parte din patrimoniul afacerii și au declarat impozit pe venitul din transferul proprietãților imobiliare din patrimoniul personal, în condițiile în care aceștia erau obligați la plata impozitului pe venitul din activitãți independente. De asemenea, prin instituirea acestei obligații declarative se urmãrește identificarea persoanelor fizice care efectueazã tranzacții cu proprietãți imobiliare și care, cu toate cã îndeplinesc criteriile pentru încadrarea în activitatea independentã,  plãtesc impozitul pe venit potrivit prevederilor art.111 din Codul fiscal. Astfel, în ambele situații prezentate, contribuabilii au beneficiat de deducerea din valoarea tranzacției a sumei neimpozabile prevãzutã la art. 111 alin.(1) din Codul fiscal, fapt ce a condus la diminuarea impozitului datorat.


b) Modificarea prevederilor Codului fiscal în ceea ce privește autorizarea antrepozitelor fiscale, a destinatarilor înregistrați, a expeditorilor înregistrați și a importatorilor autorizați, în sensul cã aceasta se va realiza de structurile de specialitate din cadrul Autoritãții Vamale Române, urmând ca stabilirea competențelor, procedurilor și condițiilor de autorizare a antrepozitelor fiscale, destinatarilor înregistrați, expeditorilor înregistrați, importatorilor autorizați sã se realizeze prin ordin al ministrului Finanțelor, la propunerea președintelui Autoritãții Vamale Române.


c) Stabilirea unui nou termen-limitã, respectiv 31 decembrie 2022, pânã la care operatorii economici care efectueazã livrãri de bunuri sau prestãri de servicii prin intermediul automatelor comerciale ce funcționeazã pe bazã de plãți cu cardul, precum și de acceptatoare de bancnote sau monede, dupã caz, au obligația de a dota automatele comerciale cu aparate de marcat electronice fiscale.

Mãsura este necesarã pentru evitarea sancționãrii operatorilor economici care efectueazã livrãri de bunuri sau prestãri de servicii prin intermediul automatelor comerciale, pentru nerespectarea obligației de a se dota cu aparate de marcat electronice fiscale, în condițiile în care obligația nu a putut fi adusã la îndeplinire din motive neimputabile acestora.


Urmărește România Liberă pe Facebook și Google News

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
În presă din 2004. Am trecut pe rând de la reporter TVR, la Realitatea TV, Aleph TV și B1 TV. În presa online am lucrat la Rol.ro, Realitatea.net, mediafax.ro. Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic. Sunt doctorandă în Științele Comunicării la SNSPA, iar tema mea de cercetare este despre criza alimentară.
Cele mai citite

Turcia a ratificat aderarea Finlandei la NATO

Parlamentul turc a ratificat în unanimitate joi seară aderarea Finlandei la NATO, care era blocată din mai anul trecut, la câteva zile după un...

Domeniile cu cele mai bune salarii în 2023

Acest an a început cu salarii mai mari în Construcții și Vânzări, iar anunțurile cu #SalariuLaVedere atrag cei mai mulți candidați. În următorul trimestru,...

România a obţinut recunoaşterea europeană a produsului „Plăcintă Dobrogeană”

România a obţinut recunoaşterea europeană cu Indicaţie Geografică Protejată (IGP) a produsului „Plăcintă Dobrogeană”, a anunţat Comisia Europeană. Cererea României de înregistrare a denumirii „Plăcintă...
Ultima oră
Pe aceeași temă