29.3 C
București
miercuri, 17 august 2022
AcasăEconomieEconomie internăDupă săptămâni de amânări, românii primesc cei 50 de euro

După săptămâni de amânări, românii primesc cei 50 de euro

Voucherele de 50 de euro care trebuia să fie alimentate încă de la începutul luni încă mai tarzie. Primii bani au intrat încă de vineri, însă vorbim despre un total de 2,3 milioane de beneficiari care mai au mult de așteptat.

Cu o dublare a prețurilor față de toamna trecută, un ajutor de 125 de lei nu este nicicum suficient, doar că nici așa lucurile nu decurg conform planului anunțat de Guvern. Sunt întârzieri de aproape o lună, așa că românii au încă de îndurat.

„1.000 au fost încărcate în cursul zilei de vineri. Urmează, de luni, ca toate celelalte 300.000 de carduri care au fost deja distribuite să fie încărcate, banii există în conturi, au fost transferați de la Ministerul Finanțelor pentru întreaga tranșă de 700 de milioane de lei, deci nu avem probleme de lichiditate, singura problemă este că trebuie să se emită cardurile și să le putem distribui conform angajamentelor pe care ni le-am asumat.” a declarat Marcel Boloș, ministrul fondurilor europene, într-o intervenție televizată.

Ministrul recunoaște că aceste tichete nu vor schimba mare lucru, însă sunt un mic ajutor în contextul scumpirilor.

,,Așa cum s-a precizat încă de la lansarea programului, este vorba de o compensare parțială a creșterilor de prețuri, de aceea am și stabilit cuantumul voucherelor în euro, tocmai pentru a ține cont de evoluția schimbului valutar și a prețurilor în această perioadă. Noi continuăm demersurile cu Comisia Europeană pentru ca o parte din beneficiari să primească în continuare acest sprijin până în 2023,” a mai spus Marcel Boloș.

Guvernul a luat decizia de a acorda, o dată la 2 luni, tichete sociale în valoare de 250 de lei persoanelor cu venituri de sub 1.500 de lei lunar. 

Cei care se încadrează în categoriile de persoane vulnerabile, pentru care statul a luat această decizie, nu vor fi nevoiți să facă nimic pentru a intra în posesia lor, voucherele sociale urmând să li se distribuie gratuit de către stat.Iată care sunt categoriile de persoane care se încadrează în criteriile de acordare a tichetelor sociale, în valoare de 250 de lei:

  • pensionarii și persoanele, indiferent dacă sunt copii sau adulți, cu handicap (grav, accentuat sau mediu) cu venituri mai mici sau egale cu 1.500 de lei
  • familiile cu cel puțin doi copii în întreținere care au, pe membru de familie, venituri nete mai mici sau egale cu 600 de lei
  • familiile monoparentale care au venituri nete mai mici sau egale cu 600 de lei
  • familiile care au stabilit dreptul la ajutorul social în condițiile Legii nr. 416/2001
  • persoanele fără adăpost.

Sumele acordate vor putea fi utilizate în termen de 12 luni de la data fiecărei alimentări, se arată în Ordonanța de Urgență 63/2022, care reglementează acest tip de sprijin pentru categoriile vulnerabile, în contextul scumpirilor la majoritatea produselor, la gaze și electricitate.

Și elevii beneficiază de vouchere de 30 de euro pe lună pentru elevii care primesc burse sociale. Acești bani veniți din partea statului îi vor ajuta pe elevii fără posibilități materiale să își poată cumpăra alimente, rechizite și haine. Pot beneficia de aceste vouchere elevii care provin din familii cu venituri mici și care primesc bursă socială. Această măsură se va aplica până la finalul anului 2022, mai puțin în lunile iulie și august, atunci când elevii se află în vacanța de vară 2022. 

Autoritățile au precizat că valoarea totală a pachetului este de 33 de milioane de euro.

„Vouchere pentru elevii care primesc burse sociale: 30 de euro pentru fiecare lună în care sunt organizate cursuri școlare, pentru cumpărarea de alimente, rechizite și haine.”, a precizat premierul Nicolae Ciucă. 

Ceea ce și-ar dori mai degrabă românii ar fi o reducere consistentă la alimentele de bază, la combustibili și utilități. De altfel, dacă Guvernul întârzie cu măsuri rapide de intervenție pe piața prețurilor, românii vor ajunge să nu mai aibă nici bani de pâine.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
În presă din 2004. Am trecut pe rând de la reporter TVR, la presa online: Rol.ro, Realitatea.net, mediafax.ro. Aleph TV, B1 TV și din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

7 greșeli care duc la executarea silită de către KRUK

Clienții cu datorii care nu își achită obligațiile financiare riscă să-și piardă bunurile sau să li se pună poprire pe conturi. Pentru a-și recupera facturile...

Legi ale Învățământului, nu în interesul elevilor

A mai rămas o săptămână până la ieșirea proiectelor Legii învățământului preuniversitar și Legii învățământului superior, așa cum a fost anunțat termenul de către...

În ce condiții NATO va suplimenta prezența contingentului de pace din Kosovo

Alianţa Nord-Atlantică(NATO) va suplimenta prezenţa contingentului de pace din Kosovo, dacă tensiunile cu Serbia vor escalada, a declarat miercuri secretarul general NATO, Jens Stoltenberg,...
Ultima oră
Pe aceeași temă