31 C
București
sâmbătă, 25 iunie 2022
AcasăEconomieEconomie internăDe ce se scumpește pâinea

De ce se scumpește pâinea

De ce se scumpește pâinea este o întrebare pe care și-o pun tot mai mulți români. Întrebarea este justificată în condițiile în care România este un mare producător de grâu.

În magazinele mari din București, până acum câteva zile, cea mai ieftină franzelă costa 1,30 lei. Dar duminică, 5 decembrie 2021, pe site-ul unui hypermarket, cea mai ieftină pâine de 300 de grame costa 1,45 lei. Acest preț de 1,45 lei pe 300 de grame corespunde unui preț de 4,83 lei pentru un kilogram de pâine.

Pe un alt site, al altui magazin, aceeași pâine albă de 300 de grame, tot feliată, costa, duminică, 2,85 lei. Cele două prețuri, de 1,45, respectiv 2,85, sunt pentru pâine de la același producător. Singura deosebire este că prețul mai mare include și livrarea la domiciliul cumpărătorului.

Acum zece luni, adică în martie 2021, prețul pâinii era deja de 1,30 lei iar producătorii estimau o nouă scumpire, la finalul anului 2021.

De ce se scumpește pâinea, din punctul de vedere al producătorilor

”În acest moment, prețul fabricii angro este între 0,95 și 1 leu, franzela fresh 300 de grame neambalată. Ca și estimare va ajunge undeva la 1,10 lei 1,20 prețul angro al fabricii de pâine. Astfel încât pe raft va fi 1,40 – 1,50. Acest lucru se va întâmpla foarte rapid, că deja materiile prime sunt în creștere. Ca să ne asigurăm o rentabilitate minimă va trebui să umblăm puțin la preț în sens crescător”, declara, la postul de televiziune Antena 3, patronul unei fabrici de pâine.

În luna august, premierul Florin Cîțu era întrebat de jurnaliști dacă știe cât costă o pâine în România. Șeful Guvernului de la acel moment a recunoscut că nu știe. „Nu pot să spun. Am fost în piaţă. Nu mănânc pâine. Încerc să nu mănânc pâine”, a justificat Florin Cîțu.

Se pare că există probleme și în rândurile producătorilor de cereale. Chiar duminică, 5 decembrie, ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, anunța că investighează aceste probleme.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

OMS: “Peste 900 de cazuri de hepatită acută au fost raportate la copii”

Treizeci și trei de țări au raportat până în prezent 920 de cazuri de hepatită acută severă la copii, cu 270 de cazuri în...

Bali lansează o viză de nomad digital care îți permite să rămâi acolo timp de 5 ani

Indonezia speră să atragă mai mulți angajați care pot să lucreze remote (n.r. de la distanță) în țară cu o nouă viză pentru nomazi digitali. Viza...

Numărul ucrainenilor care intră în România, din nou în creștere. Peste 12.900, ieri

Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră (IGPF) informează că ieri, prin punctele de frontieră, au intrat în România 108.013 persoane, dintre care 12.908 de...
Ultima oră
Pe aceeași temă