De ce se scumpește pâinea este o întrebare pe care și-o pun tot mai mulți români. Întrebarea este justificată în condițiile în care România este un mare producător de grâu.
În magazinele mari din București, până acum câteva zile, cea mai ieftină franzelă costa 1,30 lei. Dar duminică, 5 decembrie 2021, pe site-ul unui hypermarket, cea mai ieftină pâine de 300 de grame costa 1,45 lei. Acest preț de 1,45 lei pe 300 de grame corespunde unui preț de 4,83 lei pentru un kilogram de pâine.
Pe un alt site, al altui magazin, aceeași pâine albă de 300 de grame, tot feliată, costa, duminică, 2,85 lei. Cele două prețuri, de 1,45, respectiv 2,85, sunt pentru pâine de la același producător. Singura deosebire este că prețul mai mare include și livrarea la domiciliul cumpărătorului.
Acum zece luni, adică în martie 2021, prețul pâinii era deja de 1,30 lei iar producătorii estimau o nouă scumpire, la finalul anului 2021.
De ce se scumpește pâinea, din punctul de vedere al producătorilor
”În acest moment, prețul fabricii angro este între 0,95 și 1 leu, franzela fresh 300 de grame neambalată. Ca și estimare va ajunge undeva la 1,10 lei 1,20 prețul angro al fabricii de pâine. Astfel încât pe raft va fi 1,40 – 1,50. Acest lucru se va întâmpla foarte rapid, că deja materiile prime sunt în creștere. Ca să ne asigurăm o rentabilitate minimă va trebui să umblăm puțin la preț în sens crescător”, declara, la postul de televiziune Antena 3, patronul unei fabrici de pâine.
În luna august, premierul Florin Cîțu era întrebat de jurnaliști dacă știe cât costă o pâine în România. Șeful Guvernului de la acel moment a recunoscut că nu știe. „Nu pot să spun. Am fost în piaţă. Nu mănânc pâine. Încerc să nu mănânc pâine”, a justificat Florin Cîțu.
Se pare că există probleme și în rândurile producătorilor de cereale. Chiar duminică, 5 decembrie, ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, anunța că investighează aceste probleme.