0.6 C
Bucharest
Friday, 8 December 2023
HomeEconomieEconomie internăComisia Europeană a salvat de la faliment Complexul Energetic Oltenia

Comisia Europeană a salvat de la faliment Complexul Energetic Oltenia

Comisia Europeană a salvat de la faliment Complexul Energetic Oltenia, prin decizia de a aproba modernizarea acestuia.

Complexul Energetic Oltenia salută decizia Comisiei Europene de a aproba ajutorul de restructurare de până la 2,66 miliarde de euro (13,15 miliarde lei) prin care se asigură revitalizarea și viabilitatea pe termen lung a CEO. Comisia Europeană a anunțat această decizie la 26 ianuarie 2022.

Complexul Energetic Oltenia (CEO) este una dintre companiile cheie ale Sistemului Energetic Național.

„Decizia Comisiei Europene înseamnă salvarea și, în același timp, modernizarea Complexului Energetic Oltenia. Este vestea pe care o așteptam și un succes atât al companiei, cât și al României. Avem un Plan de Restructurare și Decarbonare aliniat politicilor europene pentru mediu, la care am lucrat intens în ultimii ani și care, iată, este validat și acceptat de Bruxelles. Doresc să le mulțumesc tuturor celor care au contribuit la acest succes – echipa CE Oltenia, Consiliul de Supraveghere al CEO, firmele de consultanța PricewaterhouseCoopers si Energobit, reprezentanți ai Ministerelor Energiei, Finanțelor, Consiliului Concurenței și ai Fondului Proprietatea. Este un proiect comun a cărui reușită este esențială pentru independența energetică a României. Dialogul permanent cu Comisia Europeană și dezbaterile constructive pentru găsirea de soluții viabile ne-au adus în acest punct important din care putem construi un viitor sustenabil pentru CE Oltenia”, a declarat Daniel Burlan, președintele Directoratului CE Oltenia.

De la momentul deschiderii investigatiei aprofundate de către Comisia Europeană, în februarie 2021, au fost aduse modificări și îmbunătățiri semnificative Planului de Restructurare notificat în decembrie 2020. În mod special, au fost propuse instrumente financiare care să asigure o remunerare corespunzătoare pentru ajutorul statului român în favoarea CE Oltenia. Criteriul de adecvanță a ajutorului de stat a fost astfel îndeplinit.

Totodată, Comisia a considerat că ajutorul este proporțional. Contribuția proprie a societății și a investitorilor de pe piață la costurile de restructurare preconizate a depășit 30 la sută din costurile restructurării (1,24 miliarde EUR). Jumătate din această contribuție reprezintă “noi finanțări din partea unor investitori privați și a unor instituții financiare, acordate în condiții de piață”, anunță conducerea CEO.

Comisia Europeană a apreciat și măsurile compensatorii gândite pentru a limita potențialele denaturări ale concurenței generate de ajutor. Comisia confirmă că ajutorul de restructurare va sprijini decarbonizarea producției de energie electrică în România. Decarbonizarea este un obiectiv stabilit în Pactul verde european și în normele de mediu ale UE.

„Unda verde a Comisiei Europene este foarte importantă și pentru că ne permite acum să accesăm Fondul de Modernizare. Este vorba despre circa 895 de milioane de euro care vor finanța centralele pe gaz de la Turceni și Ișalnița și cele 8 parcuri fotovoltaice. Sincronizarea deciziei favorabile a Comisiei Europene cu procesele care vor conduce la tranzacții de parteneriere, finanțare bancară și din Fondul de Modernizare a fost elementul fundamental pentru reușită, fapt care ne bucură și ne obligă totodată”, a mai spus Daniel Burlan.

Urmărește România Liberă pe  Facebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Industria zahărului, în colaps din cauza importurilor ucrainene. Ce vor cultivatorii

Industria zahărului din România este în colaps, susține Federația Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr din România, care solicită Guvernului să blocheze 3-4 luni,...

Fostul ministru al Sănătăţii Vlad Voiculescu, la DNA: Nicio decizie importantă nu era luată de domnul Cîţu fără domnul preşedinte

Fostul ministru al Sănătăţii Vlad Voiculescu a sosit vineri la DNA, în contextul anchetei privind achiziţiile de vaccinuri anti-COVID din pandemie, în care mai...

Ce-i de făcut  azi în România?

Schimbările democratice consacrate de Constituție (1992) au dus și în România la libertăți și drepturi fundamentale de care să se poată bucura fiecare cetățean....
Ultima oră
Pe aceeași temă