5.5 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăEconomieCîțu ar plafona prețul la gaze și electricitate că așa fac și...

Cîțu ar plafona prețul la gaze și electricitate că așa fac și alții în UE. Miza-i mare, rezolvări când s-o putea

După ce în urmă cu două săptămâni a anunțat că nu este loc de plafonare, ci de soluții de compensare pentru populația vulnerabilă, Florin Cîțu a spus ieri la finalul ședinței de Guvern că s-a răzgândit după ce a aflat că tot mai multe state ale Uniunii Europene vor plafona prețurile. „Aici este o discuție, avem o soluție de compensare, trebuie să ne asigurăm că atât clienții casnici, cât și IMM-urile își vor plăti toată factura în această iarnă. În ce privește plafonarea gazelor, e important să nu distorsionezi piața, motivația de a investi a investitorilor dispare, trebuie să vedem cum luăm măsura pentru a fi cât mai puțin invazivă, cele trei ministere vor veni cu o soluție până săpămâna viitoare”, a spus Florin Cîțu. Anunțul premierului a venit câteva ore mai târziu, după ce ministrul energiei, Virgil Popescu, era așteptat în Parlament la dezbateri și a amânat pentru ziua de 27 septembrie, pentru că este plecat din țară.

Și opoziția a anunțat măsuri. După ce s-au lăudat că au reușit să finalizeze legea consumatorului vulnerabil, acum social democrații își reiau vechea propunere privind plafonarea prețului măcar temporar. ,,PSD depune un proiect de lege privind plafonarea preţului energiei în România. Principiile de bază sunt următoarele: plafonarea pentru şase luni a preţului la o medie pe ultimele şase luni de la momentul intrării în vigoare a legii. Va fi creat un fond la Ministerul Energiei care să compenseze pierderile furnizorilor, contul acela va fi alimentat de către bugetul de stat, o parte, şi o parte de către sumele luate de la producătorii de energie, 50% din profitul fiscal declarat. Atragem atenţia guvernului că aceasta este o soluţie temporară, o soluţie la adăpostul căreia guvernul trebuie să se apuce un pic de treabă”, a spus vicepreşedintele PSD, Mihai Tudose într-o conferinţă de presă.

Guvernele din Europa sunt presate să limiteze creşterea facturilor la energie electrică. Spania a anunțat că va plafona prețurile la gaz, va reduce taxele şi va redirecţiona profiturile companiilor energetice, în cadrul unui pachet de măsuri destinate să reducă preţurile la energie electrică ce au crescut exploziv în ultima perioadă. Mai nou și Italia va face acest lucru. Administraţia premierului Mario Draghi a cheltuit deja aproximativ 1,2 miliarde de euro în trimestrul doi din 2021 pentru a compensa creşterea preţurilor energiei. Guvernul de la Roma a anuțat că preţurile cu amănuntul la electricitate în Italia ar urma să urce cu 40% în următorul trimestru, influenţate de preţurile internaţionale mai mari ale gazelor naturale şi scumpirea certificatelor de emisii.

Dacă plafonarea prețurilor în alte state europene a fost o sursă de inspirație pentru actualul Guvern, ne întrebăm când vor fi preluate și alte modele care să fie în sprijinul populației cum ar fi majorarea salariului minim?

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
În presă din 2004. Am trecut pe rând de la reporter TVR, la Realitatea TV, Aleph TV și B1 TV. În presa online am lucrat la Rol.ro, Realitatea.net, mediafax.ro. Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic. Sunt doctorandă în Științele Comunicării la SNSPA, iar tema mea de cercetare este despre criza alimentară.
Cele mai citite

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...
Ultima oră
Pe aceeași temă