11 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăEconomieEconomie internăBugetul pe 2022 se împiedică de un mare obstacol. Pariurile analiștilor economici

Bugetul pe 2022 se împiedică de un mare obstacol. Pariurile analiștilor economici

Adoptarea mai devreme sau mai târzie a bugetului pe 2022 nu va afecta populația țării. Pariurile analiștilor economici sunt mai degrabă pe deficitul bugetar care în loc să scadă, așa cum ne-am angajat în U.E, va exploda.

Coaliția de Guvernare PNL-PSD bate monedă pe viteza cu care va fi adoptat bugetul țării, însă acest aspect este unul aproape nesemnificativ consideră unii analiști economici.

,,Întârzierea bugetului la noi nu este o situație neobișnuită. Dacă ne uităm în urmă cu 10-15 ani, tot timpul am avut bugetul aprobat în cursul anului pentru care se făcea bugetul. În primele luni ale anului, restricția este că se merge pe plafoanele bugetare care au fost anterior, așa că nu e niciun pericol ca să se oprească plățile într-un loc sau altul.”, a declarat analistul Aurelian Dochia pentru România Liberă.

De cealaltă parte, profesorul de economie Florin Andrei ne-a spus că amânarea bugetului înseamnă că veniturile nu vor fi mărite la timp.

,,În situația probabilă în care bugetul nu se va vota în următoarea săptămână, vom funcționa în 2022 pe fracția prevederilor anului 2021, iar măririle pensiilor sau alocațiilor nu vor fi puse în aplicare. Totuși, un buget adoptat cu întârziere înseamnă și economii la buget pe primele luni ale anului.”.

Ce evită să ne spună mai degrabă aleșii este cum va fi împărțit bugetul și ce pierderi vor fi în contextul majorării veniturilor de la 1 ianuarie.

,,Majorările vor avea un impact asupra cheltuielilor bugetare, în ceea ce privește veniturile bugetare, mari speranțe de creștere nu cred că vor să fie și atunci rămâne să vedem cât va fi deficitul, care probabil este cel mai important element din discuția despre bugetul pe anul viitor. Deși la nivel politic interesul mare este pe cheltuieli, unde se repartizează cheltuielile și cât se repartizează către fiecare minister și administrațiile teritoriale, ș.a.m.d.”, mai spune analistul economic.

Conform schiței apărute în spațiul public, bugetul pe 2022 se va baza pe o creștere economică de 4,6% și un PIB nominal de 1.317 miliarde lei.

Inflația pentru finalul anului este estimată la 4,7%, iar media anuală de 6,5% în timp ce rata șomajului este prognozată la 2,9%.

Măsuri greu de realizat

,,Guvernul pare destul de optimist în proiecțiile bugetare prin care asumă o creștere economică de 4,6% și o rată a șomajului de doar 2,9%. Bugetul de stat pentru 2022 nu va fi ușor de planificat în condițiile în care vor crește cheltuielile sociale, pensii și alocații, și se vor reintroduce voucherele de vacanță. Cel mai probabil, banii alocați din bugetul de stat pentru investiții vor scădea însă se va încerca o prioritizare a proiectelor care pot fi decontate din PNRR, dar și a celor care intră pe fondurile europene clasice.”, ne-a mai declarat Florin Andrei.

Toate bune și frumoase în viziunea Coaliției, dar piedica cea mare este deficitul bugetar care va fi uriaș.

,,La final se trage linie și pentru situația macro-economică, investitori, pentru soarta României pe anii următori și calificarea ei pentru împrumuturi pe piețele financiare, deficitul bugetar este elementul cheie. Până în 2024 trebuie să ne încadrăm în 3% din PIB, în ceea ce privește deficitul bugetar. Anul acesta vom încheia undeva la peste 7%, iar anul viitor să încheiem la 5%, ceea ce va fi greu având în vedere aceste mărimi de cheltuieli care au fost decise.”.

Și analistul Florin Andrei spune că deficitul bugetar nu poată să scadă în condiții de cheluieli mari.

,,Pare că se vede și fundul sacului pentru că deficitul bugetar trebuie să scadă sub 6% ceea ce va însemna asumarea unor cheltuieli mai mici în condițiile în care prognozele de creștere economică s-au diminuat.”

Concluzia este că bugetul pe 2022 este o adevărată provocare pentru actuala Coaliție care s-a angajat să mărească veniturile românilor fără să impună alte taxe.

Citiți România Liberă și pe Google News!

Cristina
Cristina
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

Povestea șeicilor liberali veniți să se scalde în manelele din Dâmbovița

Ilustrație: Marian Avramescu Pentru ca oamenii de rând să nu poată fi invidioși pe călătoriile președintelui Klaus Iohannis și pe cele ale președdintelui Partidului...

Mihai Viteazul a fugit ca Vijelie de pe cortul de AUR, ca să-i facă loc lui Uraganul să împartă Salam pentru adepții partidului

Ilustra'ieȘ Marian Avramescu Pentru a elimina orice urmă de revoltă ale fanilor marilor domnitori ai principatelor române, istoria se poate modifica, de dragul adepților...

VIDEO. Protestele studențești de susținere a Palestinei se intensifică în universități mari din întreaga lume

Mişcarea studenţească împotriva ofensivei israeliene în Fâşia Gaza continuă în întreaga lume: pornind de la campusurile americane şi fiind uneori ţintă a represiunii poliţieneşti, a...
Ultima oră
Pe aceeași temă