18 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăEconomieEconomia României dă semne de oboseală!

Economia României dă semne de oboseală!

Comparativ cu trimestrul al doilea din acest an, avansul economiei românești din această toamnă a fost, în termeni reali, mai mare cu 0,6% . Faţă de acelaşi trimestru din anul 2018, PIB-ul a înregistrat o creştere cu 3,0%, iar pe primele 9 luni din 2019 față de aceeași perioadă din 2018, economia a urcat cu 4,0%, potrivit datelor semnal transmise joi de Institutul Național de Statistică.

Comenzile noi în industria prelucrătoare au accelerat de la 2.1% an/an în august la 5.6% an/an în septembrie și au crescut cu 5.4% an/an la nouă luni. Indicatorul a continuat să evolueze sub ritmul potențial pentru a șaptea lună la rând în septembrie, ceea ce confirmă finalul ciclului post-criză în industrie. În scenariul central al unei bănci comerciale transmis investitorilor, se previzionează decelerarea dinamicii anuale a investițiilor productive de la 8.7% an/an în 2019 (cel mai bun ritm din 2008) la 3.9% an/an în 2020, urmată de accelerare la 5% an/an în 2021.

De asemenea, asistăm și la intensificarea deficitului balanței comerciale cu bunuri cu 21% an/an la 12 miliarde EUR în perioada ianuarie-septembrie, evoluție determinată de majorarea importurilor cu 5.1% an/an la 63.9 miliarde EUR, pe fondul mix-ului relaxat, pro-ciclic și nesustenabil de politici economice. Exporturile de bunuri au urcat cu 2% an/an la 51.8 miliarde EUR la nouă luni. ”Ne așteptăm la decelerarea ritmurilor anuale ale exporturilor și importurilor totale (bunuri și servicii) la 4.1%, respectiv 7.3% în 2019, pe fondul finalului ciclului economic din Zona Euro (principalul partener economic)”, scriu analiștii citați.

Ca urmare a modificării seriei brute prin revizuirea seriei trimestriale pentru anul 2017 precum şi prin includerea estimării Produsului intern brut pentru trimestrul III 2019 în seria trimestrială, seria ajustată sezonier a fost recalculată, indicii de volum fiind revizuiţi faţă de a doua variantă provizorie a Produsului intern brut pentru trimestrul II 2019, publicată în comunicatul de presă nr. 256 din 10 octombrie 2019, astfel :
rezultatele trimestrului I 2019, comparativ cu trimestrul IV 2018, au fost revizuite de la 101,2% la 101,0%;
rezultatele trimestrului II 2019, comparativ cu trimestrul I 2019, au fost revizuite de la 101,0% la 100,8%.

Seriile ajustate sezonier se recalculează trimestrial ca urmare a modificării modelelor adoptate, a numărului de regresori folosiţi, a modificării seriilor brute şi a numărului de observaţii disponibile.

Cele mai citite

Adrian Oianu, fost consilier local PNL, s-a înscris în PER și face echipă cu Dan Podaru

Fostul consilier local al sectorului 1 din partea PNL Adrian Oianu s-a înscris în Partidul Ecologist Român și va face echipă cu candidatul acestei...

VIDEO. Tensiuni la Paris. Confruntare tensionată între susținătorii Israelului și cei ai Gaza

Tensiunile la cote maxime în fața prestigioasei universități Sciences Po din Paris din cauza războiului din Gaza, în timp ce manifestanți pro-israelieni au venit...

Peste 200 de locuri de muncă pentru români oferite de angajatorii europeni

Agenția Municipală pentru Ocuparea Forței de Muncă București (AMOFM) a transmis o veste îmbucurătoare pentru cei în căutare de oportunități de angajare, informând că...
Ultima oră
Pe aceeași temă