17.3 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăEconomieDeficitul bugetar pe anul acesta ar putea să ajungă la 4,3% din...

Deficitul bugetar pe anul acesta ar putea să ajungă la 4,3% din PIB

Acestea scad cu 18,36 miliarde de lei, potrivit unui proiect de ordonanţă de rectificare a bugetului pe 2019, publicat de Ministerul Finanţelor. Conform proiectului, se iau bani de la ministerele Educaţiei, Afacerilor Interne şi Transporturilor. SRI însă primeşte în plus 20,7 milioane de lei.

Exact, veniturile bugetului general consolidat s-ar diminua, pe sold, cu 18,357 miliarde de lei, dintre care 10,488 miliarde de lei sunt influenţe ale veniturilor din economia internă şi 7,869 miliarde de lei influenţe din venituri din fonduri externe nerambursabile.

Dintre acestea, veniturile bugetului de stat se diminuează, pe sold, cu suma de 14,522 miliarde de lei. Cheltuielile bugetului general consolidat se diminuează, pe sold, cu 2,091 miliarde de lei.

În aceste condiţii, deficitul bugetului general consolidat, pe cash, se majorează cu 16,266 miliarde de lei. Astfel, deficitul bugetar estimat pentru anul 2019 reprezintă 4,3% din PIB.

Mai multe ministere pierd bani, printre care Ministerul Educaţiei – 2,1 miliarde de lei – reprezentând “economii la proiecte cu finanţare externă nerambursabilă”, Ministerul Afacerilor Interne – 1,2 miliarde de lei, Ministerul Transporturilor – 1,1 miliarde de lei, Ministerul Agriculturii – 1,1 miliarde de lei.

 

Bani mai mulţi la servicii

Serviciile de informaţii primesc în plus cam 25 de milioane de lei. SRI primeşte 20,7 milioane de lei, SIE 3,9 milioane de lei, iar SPP 935.000 de lei. STS nu primeşte nimic în plus.

Printre ministerele ce ar urma să primească bani este Ministerul Muncii – 4 miliarde de lei, Ministerul Dezvoltării – 1,8 miliarde de lei (destinaţi PNDL), şi Ministerul Finanţelor – peste 600 de milioane de lei.

Ministerul Finanţelor afirmă că execuţia bugetară pe primele zece luni scoate în evidenţă faptul că veniturile bugetului general consolidat sunt în sumă de 261,1 miliarde de lei, reprezentând 25,3% din PIB, cheltuielile bugetului general consolidat sunt în sumă de 289,9 miliarde de lei, reprezentând 28,1% din PIB. Veniturile bugetare colectate au o nerealizare de 8,3 miliarde de lei faţă de program (grad de realizare 96,5%).

Cele mai citite

Tarife pe litoral de 1 Mai. A înlemnit când i-a venit nota de plată pentru 4 sucuri și mâncare

Turiștii plecați pe litoralul românesc în aceste zile de vacanță au parte de surprize neplăcute, mai ales când le vine nota de plată. Mulți...

ANAF a publicat „Lista albă” pentru primul trimestru din 2024

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a publicat „lista albă" a persoanelor juridice care au declarat şi au achitat la scadenţă obligaţiile fiscale de plată şi...

nasturii cămășii au sărit și i s-a văzut tricoul cu “Votați Piedone!”

Ilustrație: Marian Avramescu Premierul românilor autentici, Marcel Ciolacu, nu a putut să nu respecte tradiția autohtonă de 1 Mai Muncitoresc și a savurat mici...
Ultima oră
Pe aceeași temă