„Existฤ diferenลฃe uriaลe între oportunitฤลฃile pe care le au locuitorii din oraลele mari ลi cei din zona ruralฤ. Chiar dacฤ PIB-ul per capita al vecinilor voลtri, bulgarii, este mai mic, România are de departe cea mai mare populaลฃie sฤracฤ din UE – peste un sfert dintre locuitori trฤiesc cu mai puลฃin de 5,5 dolari pe zi”, a spus oficialul Bฤncii Mondiale.
El a subliniat cฤ zonele rurale sunt la decenii depฤrtare. „Dacฤ eลti nฤscut la ลฃarฤ, nu vei avea acces la o bunฤ educaลฃie ลi la un sistem medical eficient. În România s-au fฤcut multe îmbunฤtฤลฃiri în ultimii 30 de ani, dar încฤ sunt mulลฃi oameni rฤmaลi în urmฤ. Existฤ investiลฃii în infrastructurฤ, dar calitatea este foarte joasฤ, ceea ce scade competitivitatea firmelor ลi descurajeazฤ migraลฃia celor din zona ruralฤ cฤtre zonele urbane, pentru acces la slujbe, educaลฃie ลi sistem medical”, a continuat De Rosa.
Printre cauzele care au dus la aceastฤ situaลฃie, specialistul a indicat calitatea slabฤ a instituลฃiilor statului ลi inconsecvenลฃa lor în ceea ce priveลte prioritฤลฃile ลi strategiile de creลtere, precum ลi incapacitatea de a se adapta la schimbฤri.
„O altฤ problemฤ este ponderea mare a companiilor de stat, în comparaลฃie cu alte ลฃฤri, ceea ce este o problemฤ din punctul de vedere al creลterii, pentru cฤ acestea sunt mai puลฃin productive decât cele private. Iar faptul cฤ firmele private achiziลฃioneazฤ produse ลi servicii de la companiile de stat trage în jos ลi eficienลฃa sectorului privat”, a mai arฤtat De Rosa.
La rândul sฤu, Tatiana Proskuryakova, manager de ลฃarฤ pentru România ลi Ungaria în cadrul Bฤncii Mondiale, a afirmat cฤ sistemul educaลฃional în România ar trebui sฤ beneficieze de investiลฃii mult mai importante decât se întâmplฤ acum.
„Educaลฃia nu este ลฃintitฤ acolo unde trebuie, iar dacฤ ai nenorocul sฤ te naลti într-o familie sฤracฤ ลi într-o zonฤ sฤracฤ, eลti terminat. Dacฤ ar fi sฤ investesc România, aล investi în educaลฃie”, a spus ea.