22.2 C
Bucharest
Monday, 2 October 2023
HomeEconomieDatornicii la Fisc, până la şapte ani de puşcărie

Datornicii la Fisc, până la şapte ani de puşcărie

Măsura este contradictorie cu perseverenţa demnitarului de a promova amnistia fiscală pentru marii datornici. Încă din iulie 2018, Teodorovici anunţa că doreşte amnistia aceasta. Au trecut 11 luni şi, la începutul lunii august, măsura fiscală a fost adoptată.

Există suspiciunea rezonabilă că ideea a avut rolul de a spăla de datorii prietenii politici ai PSD de plata restanţelor la bugete. Acum, ministrul doreşte trimiterea la puşcărie a restului datornicilor din România.

„Închisoare de la 1 an la 6 ani pentru reţinerea şi neplata, încasarea şi neplata impozitelor şi/sau contribuţiilor prevăzute de lege.” Proiect de lege al ministrului Finanţelor, Eugen Teodorovici

Unii ar putea spune că, după ce a creat un gol de încasări, prin amnistierea marilor datornici, acum demnitarul caută la micii datornici banii care să-l acopere.

Recent, Eugen Teodorovici a depus la Senat mai multe proiecte de acte normative. Unul dintre acestea e cel la care ne referim, ce ţinteşte şi pe datornicii persoane fizice, şi pe cei persoane juridice.

“Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 1 an la 6 ani reţinerea şi neplata, încasarea şi neplata, ori, după caz, nereţinerea sau neîncasarea, în cel mult 30 zile de la termenul scadent prevăzut de lege, a impozitelor şi/sau contribuţiilor prevăzute”, stipulează proiectul.

 

Toate veniturile

Care sunt aceste taxe şi impozite? 14 impozite pentru persoane fizice şi juridice (precum cel pe dividende, pe veniturile din activităţi independente, din drepturile de proprietate intelectuală, salarii şi asimilate salariilor, arendă, dobânzi şi dividende, pensii, premii şi jocuri de noroc etc.), apoi CAS, CASS, şi Contribuţia la Fondul pentru Mediu – despre care am scris recent că nimeni nu ştie dacă a plătit-o, pentru că nu e deloc clar câte tipuri de contribuţie există.

Cel mai grav e că, indiferent dacă datoria e de un leu sau de mii de lei, toţi românii sunt, în mintea demnitarului, deopotrivă la fel de pasibili de închisoare, nu direct, dar tot acolo ajungi.

Teodorovici propune chiar şi pedepsirea tentativei de sustragere de la plata taxelor şi impozitelor. Cum se stabileşte dacă a fost sau nu o tentativă de sustragere încă nu ştie nimeni.

Cele mai citite

Punctul de amendă rămâne plafonat, în timp ce sute de români mor din cauza șoferilor pe care nu-i sperie SANCȚIUNILE

Punctul de amendă va rămâne plafonat la valoarea de 145 lei până la sfârșitul anului, cu toate că de la 1 octombrie s-a...

Ce vezi prima dată în imagine îți spune punctele tale forte în dragoste

Îmbrățișând punctele tale forte în dragoste poți să contribui la fericirea și împlinirea relației tale. Putem spune că, în viața de cuplu, este...

Cum îți menții silueta toamna și iarna

 Dacă vrei să fii în formă, ar trebui să te îngrijești singur. Iată o listă de alimente cu multe proteine și puțini carbohidrați...
Ultima oră
Pe aceeași temă
Modifică setările cookies