18.1 C
București
miercuri, 8 mai 2024
AcasăEconomieCriza EnergeticăRomânii pot aprinde lumina. Cererea UE privind reducerea consumului este doar o...

Românii pot aprinde lumina. Cererea UE privind reducerea consumului este doar o recomandare, nu o obligație

Românii pot aprinde lumina și pot continua să se spele cu oricât de multă apă caldă, întrucât cererea UE privind reducerea consumului este doar o recomandare, nu o obligație.

Ziarul “România liberă” a rugat mai mulți politicieni români de rang înalt să explice dacă ideea de a reduce consumul de curent electric, idee adresată tuturor țărilor membre UE, este o obligație sau este doar o recomandare. După cum se știe, ideea de reducere cu 10 la sută a consumului fusese enunțată chiar de șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Trei politicieni români ne-au precizat, fără a se consulta unii cu alții, că ideea de a economisi este pentru România doar o recomandare, nu o obligație. Ce-i drept, românii ar avea, totuși, interesul să facă economii. Cei trei politicieni care ne-au explicat situația sunt Anca Dragu, senator USR, fost președinte al Senatului, Florin Spătaru (PSD), ministrul Economiei, și Marcel Boloș (PNL), ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Reducerea consumului nu e menționată într-un document scris

“Este o recomandare, nu este formalizată”, ne-a explicat Anca Dragu despre ideea de reducere a consumului de electricitate. Potrivit acesteia, ar fi util ca românii să urmeze recomandarea venită de la Comisia Europeană. Dar pentru acest lucru, ministerele ar putea organiza campanii de informare și educație adresate populației. Anca Dragu este de părere că nu politicienii trebuie să aducă asemenea îndemnuri, “mai ales că politicienii au o imagine proastă”.

Ministrul Economiei, Florin Spătaru, ne-a precizat că a avut, ieri (miercuri), o întâlnire cu reprezentanții unor mari companii din România. La întâlnire s-a discutat inclusiv despre posibilitatea reducerii consumurilor. Reprezentanții companiilor au promis că se vor gândi la acest aspect. Pe de altă parte, în interiorul Ministerului Economiei s-au luat deja măsuri de economisire, ne-a precizat ministrul Spătaru.

Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, salută și el ideea economisirii. “E o chestiune de bun-simț”, spune ministrul. Boloș subliniază însă că o asemenea idee nu poate fi impusă. “Depinde cum vor înțelege oamenii să raționalizeze consumurile”, spune ministrul Boloș.

Acum câteva zile, Marcel Ciolacu, președintele PSD și al Camerei Deputaților, spunea și el că românii nu vor fi obligați să stingă lumina. Ciolacu a mai precizat că, în acest moment, „România produce atât cât consumă”. Cu alte cuvinte, România nu are deficit de energie electrică și nici nu e obligată să importe energie electrică. Un mesaj asemănător a transmis și europarlamentarul Rareș Bogdan (PNL).

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Direcția Tehnică a TAROM, ruptă de compania de stat. Ce înseamnă pentru transportatorul aerian

Astăzi s-a aprobat și semnat în Consiliul de Administrație ca Direcția Tehnică din cadrul TAROM să devină entitate juridică independentă, a precizat, pentru ROMÂNIA...
Ultima oră
Pe aceeași temă