19.6 C
București
miercuri, 8 mai 2024
AcasăEconomieCriza EnergeticăNoua metodă prin care românii ar putea plăti facturi mai mici

Noua metodă prin care românii ar putea plăti facturi mai mici

Românii ar putea fi scutiți de plata facturilor uriașe, mai ales atunci când se produc erori din cauza faptului că nu dau indexul la timp.

După ce lunile trecute, am asistat la o întârziere a facturilor din cauza compensațiilor, furnizorii de energie au facturat cu mult peste consumul lunar al unor clienți casnici sau industriali. Au fost și excepții în care facturile au fost de mii sau chiar zeci de mii de euro.

Primul răspuns pe care l-au dat companiile furnizoare a fost că nu au primit un consum estimativ la timp, fapt ce a creat haos cu facturile românilor. Trebuie să reamintim cu sunt mai mult de 7 milioane de consumatori casnici care au avut de așteptat până ca să își afle consumul real ca să poată achita facturile.

Între timp, se caută soluții pentru ca românii să fie cât mai aproape de consumul real, iar facturile să nu explodeze atunci când clienții nu dau la timp indexul. Deși companiile sunt obligate să facă o autocitire la 6 luni, se întâmplă și erori.

Astfel, românii primesc au documente de la companiile de energie electrică prin care sunt rugați să completeze estimativ consumul pe următoarele 12 luni, în speranța că nu se vor mai produce erori, prin care facturile trebuie refăcute chiar și de două ori.

Ce prevede documentul?

“În  lipsa unui index de regularizare transmis de către Operatorul de distribuție sau în lipsa unui index autocitit transmis de către dvs. în intervalul de timp menționat în factură și în condițiile din contract, conform art. 44 din Regulamentul de furnizare, cantitatea de energie electrică va fi facturată în baza convenției de consum, anexa la contract încheiată în condițiile prevederilor art. 441 din Regulamentul de furnizare a energiei electrice.

Vă reamintim că, în cazul transmiterii de către dvs. a indexului autocitit, facturarea consumului se va face în baza acestuia, fără a mai fi aplicabile cantitățile de energie electrică din convenția de consum. Regăsiți în mesajul anterior atașată ”Anexa B. Locuri de consum și convenția de consum”, care reprezintă convenția de consum și care va deveni parte din contractul dvs. de furnizare a energiei. Citiți-o cu atenție și:

Dacă sunteți de acord în privința cantităților de energie precizate în  convenția de consum, nu este nevoie ca dvs.  să faceți ceva în plus. Vom considera convenția de consum că fiind acceptată, fără ca dvs. să ne contactați și să ne comunicați acest lucru.

Dacă nu sunteți de acord și doriți să modificați cantitățile de energie din convenția de consum, ne puteți transmite o notificare în maximum 15 zile lucrătoare de la data  primirii mesajului inițial referitor la convenția de consum (mesaj primit de către dvs. anterior acestuia, în perioada 31.03.2022 – 05.04.2022).

Mixul de măsuri, facturi mai mici

Coaliția vine cu un nou mix de măsuri prin care românii să poată plăti mai mici la gaze și electricitate. Deși au fost acordate măsuri de sprijin în două trepte, cei mai mulți români au primit reduceri nesemnificative, vorbim despre 10-20 de lei la factură, în timp ce prețurile s-au dublat, chiar triplat. De altfel, cei mai mulți români s-au plâns că au dat mai mult de jumătate din salariu pe facturi, o situație din care nu iese bine nici statul român, având în vedere că se acumulează datorii pentru facturi restante.

Desigur, cei de la InfoCons vin și cu o serie de sfaturi prin care românii pot plăti mai puțin la gaze și energie. Astfel, potrivit sursei citate, 25% din factura la energie electrică reprezintă aparatele electrocasnice precum computerele, sistemele stereo și televizoarele. În cazul în care veți scoate din priză aparatele electrocasnice atunci când nu le utilizați, veți putea economisi sute de lei pe an la facturi.

De asemenea, becurile economice produc la fel de multă lumină ca becurile clasice, dar consumă mult mai puțin, ne mai atrag atenția cei de la InfoCons.

În concluzie, fiecare locuință ar trebui să găsească soluții de economisire a energiei și a gazelor pentru a nu mai plăti facturi uriașe. Desigur, Guvernul vine cu soluții, însă consumatorii trebuie să țină cont să nu facă risipă.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Cristina
Cristina
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

Dispute pe salariu minim european. PSD anunță că se majorează din vară, PNL ar vrea discuții cu companiile

Implementarea salariului minim european trebuie finalizată până la sfârșitul anului, însă PSD promite să realizeze această majorare de la 1 iulie, în timp ce...

Vopseaua pentru exterior: reînnoiește aspectul pereților exteriori ai locuinței tale

Zugrăvirea exterioară a casei este un proiect îndelungat și complex, dar care, la final, oferă o mulțime de beneficii. Pentru obținerea rezultatelor dorite, trebuie...

Condiția lui Iohannis pentru a ceda Ucrainei un sistem Patriot. România oferă sprijin militar Ucrainei doar dacă nu afectează propria apărare

Președintele Iohannis spune că ar fi acceptat, în principiu, cererea președintelui Biden ca România să cedeze Ucrainei unul dintre sistemele sale antiaeriene Patriot, pe...
Ultima oră
Pe aceeași temă