16.9 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăEconomieCreşterea economiei globale din acest an va încetini la cel mai scăzut...

Creşterea economiei globale din acest an va încetini la cel mai scăzut ritm

Este avertismentul lansat de Fondul Monetar Internaţional. FMI a adăugat însă că producţia îşi va reveni dacă tarifele vor fi eliminate. Fondul a anunţat, în raportul World Economic Outlook, o creştere estimată a PIB mondial de 3%, sub ritmul de 3,2% prognozat în luna iulie a acestui an, în mare parte din cauza impactului tensiunilor comerciale.

Estimarea aceasta creează o atmosferă pesimistă la reuniunile anuale ale FMI şi Băncii Mondiale, care vor avea loc la Washington, în această săptămână. Va fi prima la care Fondul va activa sub conducerea noului director general, Kristalina Georgieva.

Georgieva a moştenit o serie de probleme, de la stagnarea comerţului global, la tulburările din Ecuador şi conflictele politice din Argentina, legate de programele de austeritate mandatate de FMI.

„Creşterea aceasta economică scăzută este determinată de înrăutăţirea puternică a activităţilor manufacturiere şi a comerţului mondial.” Gita Gopinath, economist şef FMI

În lipsa unor politici de relaxare monetară aproape simultane din partea băncilor centrale mari, economistul şef al instituţiei Bretton Woods, Gita Gopinath, a spus că creşterea globală va fi în anul 2019 cu o jumătate de punct procentual mai scăzută, la 2,5%. Economia mondială este astfel la un pas de recesiune.

”Creşterea aceasta economică scăzută este determinată de înrăutăţirea puternică a activităţilor manufacturiere şi a comerţului mondial”, a spus Gopinath, referindu-se la „tarife mai ridicate şi incertitudini prelungite legate de politicile comerciale, acestea înrăutăţind investiţiile şi cererea pentru mijloace de producţie”.

 

Scădere cât Elveţia

În anul 2020, tarifele anunţate vor reduce producţia economiei mondiale cu 0,8%, ceea ce reprezintă 700 de miliarde de dolari, sumă similară cu PIB-ul Elveţiei, remarcă News.ro. Revizuirea în scădere a acestei creşteri economice ia în considerare tarifele anunţate de Statele Unite ale Americii pentru importurile din China şi măsurile de retorsiune ale Chinei pe relaţia cu SUA.

Pentru anul viitor, Fondul afirmă că creşterea globală va accelera la 3,4%, datorită performanţelor mai bune aşteptate în Brazilia, Mexic, Rusia, Arabia Saudită şi Turcia. Şi această estimare e cu o zecime de punct sub estimarea din iulie, fiind vulnerabilă la riscuri.

Cele mai citite

AUDIO. Dan Podaru propune construirea de campusuri pentru preșcolari și elevi în sectorul 1

Candidatul Partidului Ecologist Român (PER) la funcția de primar al sectorului 1, Dan Podaru, propune construirea unor campusuri cu grădinițe, școli, afterschool-uri și spații...

Ministrul Bogdan Ivan anunță lansarea platformei #nofake pentru raportarea conținutului deepfake

Românii pot raporta conţinutul inadecvat pe care îl văd pe reţelele de socializare pe platforma „#nofake”, a anunţat vineri ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării,...

România, țara cu cea mai mare inflație din Uniunea Europeană pentru a patra lună consecutiv

Rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană a rămas stabilă, la 2,6%, în luna aprilie, însă România este, pentru a patra lună la rând,...
Ultima oră
Pe aceeași temă