Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

sursa foto: https://pixabay.com/en/money-euro-bank-note-calculator-168025/

Creditele ipotecare - ce costuri ascunse au?

Share

COMUNICAT DE PRESA 0 comentarii

01.08.2018 - 15:03

Diferențele dintre plata unei chirii lunare și rata unui credit ipotecar sunt extrem de mici sau inexistente, așa că în ultimii ani românii au preferat să cumpere apartamentul sau casa în care locuiesc în loc să fie în continuare chiriași. Dacă și tu te gândești să faci acest pas, e bine să știi că nu va trebui să achiți doar prețul pe care îl vezi afișat în anunțul imobiliar, ci vei avea de plătit și alte cheltuieli adiționale. Dacă, să presupunem, ai verificat de curând prețul unor vile de vânzare din orașul tău și ai pus ochii pe o casă care este scoasă la vânzare cu 50.000 de euro, va trebui să ai puși deoparte minimum 4.000 de euro pentru cheltuielile care vin la pachet cu cumpărarea locuinței. Care sunt acestea și cum ar trebui să te pregătești din punct de vedere financiar îți vom spune în ceea ce urmează. Am realizat mai jos pentru tine o simulare de cheltuieli, pentru a-ți fi mai ușor să înțelegi.

 

1. Avansul
 

Dacă ai cerut ajutorul unei bănci și ai obținut aprobare pentru un credit de Prima Casă, înseamnă că avansul va fi de minimum 5% din suma totală, în cazul nostru fiind vorba de 2.500 de euro, pentru locuința în valoare de 50.000 de euro. Dacă nu te mai poți încadra în condițiile impuse pentru un astfel de împrumut, o altă soluție ar fi aceea de a contracta un credit ipotecar standard, pentru care va trebui să achiți un avans cuprins între 15 și 25%, în funcție de banca ta de încredere. La o valoare totală a imobilului de 50.000 de euro, avansul în acest caz ar trebui să fie între 7.500 și 12.500 de euro, sume deloc de neglijat.

 

2. Taxe notariale
 

O altă parte din bugetul pe care trebuie să îl ai pregătit atunci când treci de la stadiul de chiriaș la cel de proprietar se va duce către serviciile notariale. Dacă vei primi un credit pentru Prima Casă, ești mai norocos, pentru că vei beneficia de anumite reduceri, în comparație cu situația în care creditul ipotecar este unul clasic. Pentru situația cuprinsă în simulare noastră, cheltuielile notariale se vor învârti în jurul sumei de 500 de euro la Prima Casă și de cea de 1.000 de euro la un credit standard. Verifică aici lista tuturor notarilor din București și Ilfov dacă vrei să afli exact care este suma pe care va trebui să o plătești pentru autorizarea actelor.

 

3. Alte cheltuieli pentru credit
 

Lista cu bani pe care ar trebui să îi investești, pe lângă costul propriu-zis al casei și taxele notariale, nu se oprește aici. Mai jos vei găsi toate celelalte cheltuieli și valoarea acestora:

 

●      Evaluarea imobilului - în mod normal, aceasta nu ar trebui să depășească 100 de euro

●      Asigurarea locuinței - poate costa între 80 și 90 de euro

●      Depozitul colateral constituit de către bancă - între 500 și 600 de euro pentru un credit pe 30 de ani, valabil pentru orice tip de credit imobiliar

●      Un comision de 0,49% din valoarea garanției acordate de Fondul de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii - se aplică doar în cazul în care ai încheiat un contract pentru un credit de Prima Casă și poate ajunge la 120 de euro.

Dacă ești pregătit pentru aceste cheltuieli, dar și pentru o etapă nouă din viața ta, alege să deschizi o linie de creditare și mută-te cât mai curând în casa care îți poartă numele.

Comentarii