15.7 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăSpecialCea mai vulnerabilă meserie: manager privat la stat

Cea mai vulnerabilă meserie: manager privat la stat

Preşedintele Consiliului de Administraţie al CFR SA, Sorin Mândruţescu, şi-a dat demisia, invocând motive personale. Acestea au devenit principala cauză invocată la momentul demisiei de către managerii veniţi din mediul privat la şefia unor companii de la Transporturi.

La nici şase luni de la numirea sa în fruntea Consiliului de Administraţie al CFR SA, compania de stat ce gestionează infrastructura feroviară, Sorin Mândruţescu, fost şef al Oracle România şi membru în conducerea AmCham – Camera de Comerţ Americană în România, a decis că e mai bine să se retragă.

Potrivit unui comunicat remis ieri de Ministerul Transporturilor, acţionarul CFR SA, Mândruţescu ar fi plecat din ”motive personale”.

Plecarea lui are loc după ce în primăvara acestui an fosta conducere a Ministerului Transporturilor, reprezentată la acel moment de ministrul Relu Fenechiu, a pus presiuni pe echipa precedentă de manageri privaţi, selectată prin concurs, pentru a-şi da demisia. Până în aprilie echipa CFR SA era formată din fostul director general CFR SA, Dimitris Sophocleous, şi din economistul Lucian Isar, preşedinte al Consiliului de Administraţie CFR SA şi fost ministru al mediului de afaceri. Potrivit ultimului, înlocuirea acestora a avut loc după ce cei doi s-au opus adjudecării unui contract de 300 de milioane de euro, pentru repararea liniei feroviare Vinţu de Jos – Simeria de către asocierea FCC-Alpine-Azvi. Destituirea celor doi a avut loc prin respingerea planului de administrare prezentat de aceştia pe motiv că nu era corespunzător.

Surse neoficiale din cadrul Ministerului Transporturilor afirmă că plecarea lui Mândruţescu are loc nu atât din motivele personale invocate de acesta, cât din dorinţa noului ministru al Transporturilor, Ramona Mănescu, de a-şi aduce o echipă nouă, agreată la şefia CFR SA. Lui Mândruţescu îi vor urma ceilalţi membri ai CA şi AGA (adunarea generală a acţionarilor), spun sursele indicate.

Printre managerii privaţi plecaţi din fruntea companiilor de la Transporturi în ultimul an se mai numără şi Mustafa Aysun (fost preşedinte al CA CFR Marfă) şi Heinrich Vystoupil (primul director general al Tarom selectat prin concurs). În plus, actualului director general al ­TAROM, Christian Heinzmann, i-a fost redus mandatul de la patru ani la un an, la fel şi o parte din atribuţii.

Mândruţescu a considerat normal să îşi aducă sieşi un soi de omagiu.”În cele cinci luni de conducere a companiei de către echipa condusă de Sorin Mândruţescu au demarat mai multe acţiuni de restructurare şi modernizare a CFR SA”, au afirmat într-un comunicat remis presei oamenii de relaţii publice ai lui Mândruţescu.

Numirea unor manageri privaţi, selectaţi în urma unor concursuri, a fost una dintre cerinţele FMI şi CE faţă de România. Instituţiile au cerut ca la conducerea companiilor de stat să fie numiţi manageri independenţi, neafiliaţi politic. Cerinţele s-au concretizat în adoptarea OUG 109/2011. Odată plecaţi managerii privaţi din fruntea companiilor de stat, procesul a devenit o parodie. Şefii de la Transporturi au metamorfozat peste noapte în manageri privaţi foştii directori de la stat susţinuţi politic, plătiţi acum însă cu sume de ordinul a 8.000-10.000 de euro pe lună.

Cele mai citite

Serviciile secrete americane au tras concluzia în cazul Alexei Navalnîi

Serviciile secrete americane au stabilit că președintele rus Vladimir Putin probabil nu a ordonat uciderea politicianului de opoziție Alexei Navalnîi, scrie Reuters. Navalnîi a murit...

Dacă nu la fotbal, la tenis de masă! Elizabeta Samara câștigă Liga Campionilor

Jucătoarea română de tenis de masă Elizabeta Samara a reușit să obțină pentru a cincea oară în carieră titlul în Liga Campionilor europeni și...

Floriile 2024, duminica dinainte de Paște. De ce se sfințesc ramurile de salcie

Floriile, duminica dinaintea Paștelui, reprezintă un moment de profundă semnificație în calendarul creștin. În această zi, creștinii marchează Intrarea Mântuitorului în Ierusalim, un eveniment...
Ultima oră
Pe aceeași temă