18 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăEconomieComisia Europeanã atrage atenţia României asupra creşterii pensiilor

Comisia Europeanã atrage atenţia României asupra creşterii pensiilor

În prim-plan este, cum era de aşteptat, chestiunea fãrã ieşire a creşterii nesustenabile a pensiilor. Comisia recapituleazã: Legea pensiilor, adoptatã în vara anului 2019, a modificat semnificativ mai mulţi parametri ai schemei de pensii publice.

Astfel, este vorba despre creşteri ad-hoc ale pensiilor pânã în anul 2021, în loc de o indexare standard: cu 15%, din septembrie 2019 (o mãrire deja inclusã în Legea bugetului pe anul 2019), cu 40%, din septembrie 2020, ?i cu 6%, din septembrie 2021.

Începând din 2022, indexarea pensiilor va fi 100% cu rata inflaţiei, plus 50% din creşterea salariilor medii brute reale. Noile pensii vor fi calculate cu o perioadã contributivã fixã de 25 de ani, în loc de 25 – 35 de ani, în funcţie de anul de pensionare, cum era legea anterioarã.

„Din cauza programului sãu de implementare, legea urmeazã sã creascã semnificativ cheltuielile publice cu pensii, într-o perioadã scurtã de timp.” Raport al Comisiei Europene

Apoi, din luna septembrie a anului 2021, pensiile existente vor fi recalculate în creştere, pentru a se potrivi cu aceastã nouã formulã de calcul. Creşterile sunt ameţitoare şi nesustenabile, aşa cum România liberã a scris în mod repetat.

Şi, într-adevãr, aceasta repetã şi CE: „Din cauza programului sãu de implementare, legea urmeazã sã creascã semnificativ cheltuielile publice cu pensiile, într-o perioadã scurtã de timp. Este principalul motor al creşterii rapide prognozate a deficitului public şi a riscurilor ridicate de durabilitate fiscalã”.

 

Ce urmeazã

Comisia Europeanã nu spune explicit, dar o face implicit. Astfel, spune CE, Legea pensiilor nu e însoţitã „de mãsuri ce vizeazã creşterea participãrii forţei de muncã şi durata vieţii profesionale peste nivelul legal, esenţiale pentru îmbunãtãţirea adecvãrii pensiilor şi durabilitãţii sistemului de pensii”.

Potrivit strategiei fiscale a noului guvern, ştie Comisia, deficitul public din 2019 e planificat sã creascã pânã la 3,8% din PIB, peste (şi nu aproape de) valoarea de referinţã a Tratatului de aderare, de 3%.

Ce va fi? Guvernatorul BNR spunea recent: „Logica în politicã e sã dai. Am fost şi eu în faţa mulţimii. Dacã nu dai, e rãu, dacã iei, e catastrofã”.

Cele mai citite

Rafael Nadal, ca-n vremurile bune! Spaniolul s-a calificat în runda a doua a turneului ATP Masters 1.000 de la Madrid

Jucătorul spaniol de tenis Rafael Nadal, în vârstă de 37 de ani, a obținut o victorie impresionantă joi, calificându-se în runda a doua a...

Scandalul Sanimed/Hideg: Dezvăluiri, Denunțuri și Dinamica Justiției în România

Recentele dezvăluiri din presă, generate de denunțul spontan al omului de afaceri Cătălin Hideg împotriva unei prestigioase case de avocatură din România, precum și...

EXCLUSIV. Directorii de școli, schimbați înainte de alegeri. STATISTICĂ

De la 1 ianuarie 2023 și până la jumătatea lunii martie a super anului electoral în curs, peste 500 de directori și directori adjuncți...
Ultima oră
Pe aceeași temă