21 C
București
vineri, 27 mai 2022
AcasăEconomieComerțul digital din România a înregistrat cea mai rapidă creștere din Europa...

Comerțul digital din România a înregistrat cea mai rapidă creștere din Europa Centrală și de Est

Un studiu bancar a arătat cum comerțul digital din România a înregistrat cea mai rapidă creștere din Europa Centrală și de Est. Motivul este chiar pandemia de Covid-19, care a dus la un avans în ceea ce privește digitalizarea.

Potrivit rapoartelor McKinsey Global Annual Banking, băncile din România au înregistrat creşteri semnificative în 2020-2021 în vânzările digitale. Cu toate acestea, punctul de plecare a fost unul foarte jos, în comparație cu alte țări.

Comerțul digital din România a cunoscut cea mai rapidă creștere

„Printre cele mai relevante funcţionalităţi se numără personalizarea serviciilor şi ofertelor sau conectarea la ecosisteme de servicii adiacente (financiare şi non-financiare). Acestea din urmă se află la un stadiu incipient pe piaţa din România”, susţin autorii cercetării care poartă marca McKinsey Global Annual Banking.

Studiul menționează că un model economic eficient, care favorizează creşterea veniturilor din comisioane, cu relevanţă semnificativă pentru România, unde 2/3 din veniturile băncilor sunt încă determinate de venituri din dobânzi .

În România, vânzările digitale se află la un stadiu incipient. Alte state din Europa Centrală și de Est arată un potenţial semnificativ pe termen scurt şi mediu. Specialiștii spun că „inovaţia şi obiectivele bazate pe decizii rapide sunt extrem de relevante atunci când facem diferenţierea între jucătorii de top şi restul”.

„Următorii ani sunt cruciali pentru orice bancă cu aspiraţii de a ajunge pe partea bună a extremei descrise în raportul din acest an. Timpul se scurge, iar diferenţele de performanţă se adâncesc tot mai mult”, afirmă Ovidiu Tişler, Associate Partner al biroului McKinsey & Company din Bucureşti.

Pandemia de Covid-19 a dus la un avans al digitalizării

Același studiu a arătat că pandemia de Covid-19 a dus la o incertitudine și mai mare, precum presiunea inflaţionistă sau impactul neclar al stimulentelor economice asupra costurilor de risc.

„COVID-19 a dus la un avans semnificativ al digitalizării la nivel global, România fiind printre economiile europene cu cea mai rapidă creştere în privinţa utilizării serviciilor digitale în sistemul bancar”, susţin autorii studiului.

Proftabilitatea din sectorul bancar din România s-a diminuat în 2020 la aproximativ 8%, de la 11% în 2019, în urma pandemiei. Este pentru prima dată în ultimii şase ani când profitabilitatea sectorului bancar local a scăzut sub 10%.

Urmărește România Liberă pe  Facebook și Google News.

Redacțiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri Reuters. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Oleg Chiseliov: “Putinismul îmbină doctrina naționalistă și imperialismul rus”

Oleg Chiseliov are 17 ani.  Elev în clasa a 11-a la Liceul Teoretic „Pro Succes” din Chișinău, Republica Moldova, e un unionist convins și...

Manifest pentru un mod de viață

Studii medicale recente arată două lucruri importante pentru sănătatea ființei umane: stresul și obezitatea fac ravagii în societățile dezvoltate economic. Din aceste două suferințe,...
Ultima oră
Pe aceeași temă