29.2 C
București
sâmbătă, 25 iunie 2022
AcasăEconomieFaimosul combinat de la Galați, mândria epocii Ceaușescu, ar putea fi închis

Faimosul combinat de la Galați, mândria epocii Ceaușescu, ar putea fi închis

Un om de afaceri britanic de origine indiană, Sanjeev Gupta, este cel de numele căruia se leagă privatizarea combinatului siderurgic Sidex de la Galați. Temerile sunt că, sub patronajul acestuia, combinatul de la Galați va fi însă închis.

Arcelor Mittal Galați, mult mai cunoscut sub numele Sidex, este cel mai mare combinat siderurgic din România.

„La achiziționarea combinatului siderurgic de la Galați, Sanjeev Gupta a fost ca de obicei optimist și a oferit promisiuni, precizând că achiziția marchează un moment cheie în planul de investiții din Europa și va fi o nouă afacere puternică și integrată, capabilă să creeze produse cu înaltă valoare adăugată și locuri de muncă sustenabile. Cu toate acestea, lucrurile s-au schimbat începând cu luna martie a anului curent, când economia românească a început să înregistreze un declin ca urmare a instalării pandemiei de COVID-19, cele mai afectate sectoare fiind cel al serviciilor și cel al producției”, precizează un articol publicat pe site-ul de investigații politica-dezastrului.ro.

Potrivit acestei surse, Sanjeev Gupta a inițiat negocieri cu Guvernul României pentru a obține ajutoare de stat de peste 200 de milioane de euro, invocând faptul că are nevoie de bani pentru un fond investițional necesar creșterii producției și asigurării capitalului de lucru al combinatului de la Galați. De exemplu, patronul promitea dezvoltarea unor instalații de producție noi, nepoluante, în cadrul unui plan investițional de 1 miliard de euro în următorii 10 ani de zile.

„În realitate, Sanjeev Gupta vrea să acceseze banii statului român pentru a putea returna o parte din datoriile pe care le înregistrează în prezent către GREENSILL CAPITAL și nu pentru susținerea activității unității gălățene de producție, nefiind interesat de funcționarea combinatului gălățean în viitor – practic mută povara creditelor din curtea GREENSILL CAPITAL Australia în cea a Guvernului României”, precizează site-ul de investigații politica-dezastrului.ro.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Bali lansează o viză de nomad digital care îți permite să rămâi acolo timp de 5 ani

Indonezia speră să atragă mai mulți angajați care pot să lucreze remote (n.r. de la distanță) în țară cu o nouă viză pentru nomazi digitali. Viza...

UPDATE: Bărbatul acuzat de terorism după atacul mortal de la Oslo, a fost arestat

Un bărbat în vârstă de 42 de ani a fost arestat și acuzat de crimă, tentativă de crimă și acte teroriste, după un schimb...

Ludovic Orban: „Intrarea României în Schengen nu este un favor pe care ni-l face cineva. Este dreptul nostru!”

Ludovic Orban a scris pe pagina sa de Facebook despre un subiect mult disputat de multă vreme, și anume, intrarea României în spațiul Schengen. Președintele...
Ultima oră
Pe aceeași temă