Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Ce surprize fiscale pregăteşte Cabinetul Orban pentru 2020?

Anul viitor este unul al provocărilor bugetare majore. Mediul de business are deja experienţa OUG 114, de acum un an.

Share

Florin Budescu 0 comentarii

Actualizat: 30.12.2019 - 14:46

Ce ne aşteaptă anul viitor, ce noi surprize neplăcute poate aduce decembrie 2020? Este întrebarea pe care şi-o pune Dan Bădin de la Deloitte România.

„Este pusă, așadar, în discuție sustenabilitatea bugetului pe anul viitor și nu numai, motiv pentru care apare ca inevitabil riscul unor eventuale măsuri de compensare a deficitului creat prin creșterea excesivă a cheltuielilor”, susţine Bădin.

Modificarea OUG 114, în sensul eliminării măsurilor considerate nocive cuprinse în actul inițial, ar putea reprezenta un moment de referință în restabilirea încrederii investitorilor în mediul de business românesc, explică specialistul.

„Apare ca inevitabil riscul unor eventuale măsuri de compensare a deficitului creat prin creșterea excesivă a cheltuielilor.” Dan Bădin, Deloitte România

Însă pentru ca procesul să fie de durată este necesar să se revină la predictibilitate, la adoptarea de acte normative cu impact fiscal în urma unor consultări reale cu entitățile afectate, cu cel puțin șase luni înainte de momentul aplicării, așa cum prevede Codul Fiscal.

„Care sunt șansele reale ca acest lucru să se întâmple în 2020, an electoral cu două runde de alegeri – locale, în vară, și parlamentare în toamnă/iarnă? Greu de anticipat”, spune expertul, afirmând, pe acelaşi ton parţial retoric, interogativ, că „incertitudinea și, implicit, lipsa de încredere persistă, iar bugetul pe 2021, secătuit de promisiuni electorale, va avea nevoie de resurse pe care le va căuta ...când? În decembrie 2020?”.

 

Impactul Ordonanţei Lăcomiei a fost complex

Efectul OUG 114 asupra economiei a fost complex, pentru că a constat nu doar în taxe noi și cheltuieli de conformare pentru jucătorii vizați, ci și în dezechilibrarea bugetelor pe anul în curs și a deciziilor de investiții (de exemplu, investițiile din Marea Neagră). Toate acestea au dus la reacții negative în lanț, până la consumatorul final.

Pe de altă parte, impactul în bugetul de stat, deși pozitiv, a fost mult sub așteptări și nu a compensat pagubele deja create și pe cele viitoare, având în vedere că încrederea investitorilor va fi mai greu de restabilit chiar decât bugetele companiilor afectate.

Comentarii

loading...