Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Ce spune Cupru Min despre contractul cu chinezii de la Merlion Resources

Contractul de vânzare-cumpărare concentrat de cupru încheiat cu Merlion Resources este rezultatul unei licitații internaționale, la care câștigătorul a fost desemnat pe baza celui mai bun preț, iar aspectele sesizate referitoare la Wang Yan nu sunt de competența Cupru Min.

Teodora Cimpoi 0 comentarii

Actualizat: 04.04.2018 - 13:59

O investigație publicată în urmă cu două zile de Cătălin Tolontan arată cum Cupru Min, societate controlată de Ministerul Economiei, a vândut producția de concentrat de cupru pe doi ani unei companii din China reprezentată de un personaj căruia statul român a decis să îi retragă cetățenia în 2013, pe motiv că reprezintă un pericol pentru securitatea națională.

„Referitor la calitatea dlui Wang Yan menționăm că la data derulării licitației acesta a prezentat către Cupru Min toată documentația legală necesară, eliberată de autoritățile române, pentru reprezentarea Merlion Resources. Astfel, ofertantul i-a acordat mandat unic de reprezentare pentru licitație și deschiderea ofertelor. Mandatul i-a conferit dlui Wang Yan dreptul de a angaja patrimonial societatea din Hong Kong, în calitate de ofertant sau s-o reprezinte la procedura de atribuire prin licitație deschisă a contractului. Reprezentantul Merlion Resources s-a legitimat cu pașaport chinezesc și cu permis de ședere temporară pe teritoriul României, valabil până la 11.11.2019. În privința celorlalte aspecte sesizate referitor la dl. Wang Yan, acestea nu sunt de competența CupruMin, ca urmare nu putem să ne pronunțăm asupra lor”, arată Cupru Min, într-un punct de vedere transmis ieri presei.

Potrivit reprezentanților producătorului român de cupru, la licitație au participat inițial companiile Merlion Resources Hong Kong, Red Metal, Trafigura PTE Singapore,  Ronefer Voluntari și Glencore International Elveția. „După prima evaluare a ofertelor, comisia de licitație a decis descalificarea Glencore, din cauza neîndeplinirii prevederilor din documentația de atribuire. De asemenea, Comisia s-a declarat nesatisfăcută de valoarea ofertelor și a solicitat, în două rânduri, îmbunătățirea acestora. La ultima depunere de oferte îmbunătățite, până în data 18.08.2017,  evaluarea acestora s-a realizat în raport cu cotațiile bursiere din data de 01.08.2017 și cu conținuturile definite de către ofertanți, pentru o cantitate licitată de 80.000 tone concentrat de cupru. În urma evaluării, comisia de licitație a constatat că prețul cel mai bun îl oferă Merlion Resources, 1.139,31 USD/tonă concentrat cupru uscat. Ca urmare, compania din Hong Kong a fost declarată câștigătoare a licitației. Cumpărătorul Merlion Resources Holdings a depus ulterior, în contul Cupru Min, 5 mil. USD, respectiv contravaloarea unei cantități de concentrat de cupru, livrabilă într-o lună. Livrarea a început în data de 25.10.2017”, mai arată compania. 

Aceasta precizează că prin noul contract, cumpărătorul Merlion Resources s-a obligat la plăți anticipate pentru cantitatea de marfă livrată. „Întrucât plata în avans a concentratului de cupru se face 100% la cantitatea livrată, aceasta constituie, de facto, garanția financiară a contractului. Astfel, cumpărătorul poate plăti anticipat cantități mai mari de concentrat de cupru, fără să aibă restricții de livrare lunară, în raport cu garanția constituită. Merlion Resources se obligă, sub sancțiunea încetării contractului, să preia o cantitate minimă lunară, în valoare de 5 mil. USD. Ca urmare, întrucât cumpărătorul plătește marfa anticipat și livrarea se face doar după achitarea integrală a cantității, Cupru Min încasează suplimentar cca. 5 mil. USD anual,  comparativ cu vechiul contract”, se arată în comunicat. Prețul plătit și marfa livrată se încadrează în clauzele contractuale, a mai precizat compania.

În privința contestării în instanță a licitației, Cupru Min a câștigat la Tribunalul Ilfov procesul intentat de către unul dintre perdanți, Ronefer Voluntari. 

Cupru Min este deținută integral de Ministerul Economiei.Societatea este singurul producător de concentrat de cupru din România și exploatează aproximativ 60% din rezervele de cupru ale țării. 

 

Comentarii

loading...