22.5 C
București
joi, 30 mai 2024
AcasăEconomieBani & AfaceriUnde se plătesc amenzile de circulație

Unde se plătesc amenzile de circulație

Unde se plătesc amenzile este o întrebare la care, din păcare, trebuie să afle răspunsul unii dintre români.

O simplificare a procedurii de plată a fost anunțată de vicepremierul Kelemen Hunor. Vicepremierul a precizat că amenzile de circulație se pot achita online, începând de luni, 5 decembrie 2021.

“Începând de luni, șoferii amendați contravențional pentru încălcarea regulilor de circulație pot achita amenzile online într-un cont unic, pe baza codului de identificare de pe procesul-verbal. Mai mult de atât, nu va fi necesară trimiterea confirmării plății către organele de poliție”, precizează vicepremierul.

Anunțul său a avut numeroase replici pe internet, multe dintre ele fiind favorabile. “Ar trebui introdus că dacă nu plătești amenda în termen de 60 de zile, va trebui să-ți suspenzi permisul. Mulți nu plătesc niciodată, pentru că pedeapsa este inventată pentru un om corect, ticăloșii nu plătesc”, este una dintre replici.

Unde se plătesc amenzile de la Poliție

Posibilitatea de plată online este oferită printr-un act normativ inițiat de UDMR. Autoritățile locale sunt scutite să încaseze penalitățile dar nu vor pierde sumele aferente, precizează Kelemen Hunor.

Până la această modificare legislativă, șoferii plăteau amenzile primite de la Poliție la Direcțiile de Impozite și Taxe Locale ale Primăriilor. Pentru a încasa banii, casierul de la Primărie cerea și procesul – verbal întocmit de polițist.

Dreptul de a aplica amenzi pentru contravenții rutiere îl are Poliția din Ministerul Afacerilor Interne. În schimb, Poliția Locală nu are dreptul să aplice amenzi șoferilor.

Poliția Locală acționează pe baza unei legi emise în anul 2010 și care a suferit mai multe modificări. Legea 155 precizează că polițistul local “constată contravenţii şi aplică sancţiuni pentru încălcarea normelor legale privind oprirea, staţionarea, parcarea autovehiculelor şi accesul interzis, având dreptul de a dispune măsuri de ridicare a autovehiculelor staţionate neregulamentar”. Despre alte contravenții comise de șoferii de automobile, Legea 155 nu spune nimic.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Cartea lui Ciucă ar fi fost scrisă cu inteligența sa artificială, pe care i-au creionat-o liberalii

Ilustrație: Marian Avramescu Foarte mulți se întreabă cum a izbutit președintele Partidului Național Liberal (PNL), generalul Nicolae Ionel Ciucă, să-și scrie cartea într-un timp...

FACIAS: Criza transplanturilor se agravează

Unul din trei români care așteaptă un transplant este condamnat la moarte, spune Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS). „Din 2020 până în...

Ministrul Muncii: Procesul de evaluare şi digitizare a dosarelor de pensii este aproape finalizat

Procesul de evaluare şi digitizare a dosarelor de pensii este aproape finalizat, astfel încât recalcularea pensiilor se va putea face rapid, datele fiind deja...
Ultima oră
Pe aceeași temă