23.2 C
București
joi, 20 iunie 2024
AcasăEconomieBănci & AsigurăriROBOR o ia razna. Ministrul Finanțelor încearcă o nouă amânare a ratelor

ROBOR o ia razna. Ministrul Finanțelor încearcă o nouă amânare a ratelor

În contextul în care ROBOR la 3 luni a ajuns la 3,83%, iar facturile românilor la gaze și electricitate s-au dublat, acum Guvernul ia în calcul o nouă amânare a ratelor la bănci.

Criza economică se simte din ce în ce mai puternic, ca urmare a războiului din Ucraina, a exploziei prețului la gaze și electricitate, dar și a vitezei cu care crește ROBOR.

Valoarea la care a ajuns ROBOR în prezent nu a mai fost atinsă din septembrie 2013, potrivit datelor BNR. Analiştii financiari estimează că indicele ROBOR la trei luni va ajunge la 3,94% în următoarele 12 luni, potrivit celui mai recent sondaj realizat de CFA Society. Doar că în piață, analiștii au și scenarii în care ROBOR atinge 6%.

Odată cu aceste scumpiri alarmante, ministrul finanțelor, Adrian Câciu, a propus deja o nouă amânare a ratelor la creditele persoanelor fizice, dar și juridice, după cele deja aplicate în anii anteriori în contextul pandemiei Covid-19.

Oficialul a avut o întâlnire cu reprezentanții Asociației Române a Băncilor (ARB) pentru a găsi soluții în acest caz.

Românii cu credite au fost păsuiți în 2020 cu o amânare de până la 9 luni a ratelor. Cei vizați erau în special, cei din domeniul HoReCa, dar și românii care erau trimiși în șomaj sau cu o situație financiară dificilă.

În cazul amânărilor aplicate în pandemie, băncile au putut face acest lucru, deoarece la nivelul Băncii Centrale Europene (BCE) au fost acceptate excepții speciale de la regulile de prudențialitate, iar băncile naționale din statele UE au permis la rândul lor astfel de excepții.

O decizie în acest sens va apărea în zilele următoare, iar măsura se va putea aplica în baza unei OUG, pentru ca românii care nu mai fac față avalanșei de scumpiri să fie păsuiți o perioadă.

În cazul în care ROBOR-ul va mai scădea la finalul anului, clienții care își îngheață acum ratele ar putea avea beneficii mai mari, altfel în situația actuală ar putea plăti sume din ce în ce mai mari în funcție de evoluția ROBOR.

Măsura, ca o gură de oxigen

Este nevoie urgent de această înghețare a ratelor, mai ales că din cauza ROBOR, ratele au crescut în ultimele luni și cu 20 la sută din valoare, iar mulți români s-au trezit că au de plată cu câteva zeci de euro în plus.

În același timp, rata inflației a luat-o și ea razna, iar prețurile la raft se scumpesc văzând cu ochii, în timp ce veniturile românilor nu mai cresc sau nu cresc momentan.

Data trecută, aproximativ 550.000 de persoane fizice și juridice au aplicat pentru amânarea la plata ratelor. Leonardo Badea, viceguvernator BNR, spunea că suma totală amânată la plată a fost de 41 miliarde lei, adică 13,8% din soldul creditelor acordate de băncile românești. 

În timp ce ratele ar putea fi înghețate, iar statul s-a angajat să suporte plafonarea și compensarea facturilor la gaze și energie, vor fi înregistrate pierderi la buget, bani care vor trebui să fie acoperiți din alte surse.

Cristina
Cristina
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

EURO 2024: Remiză între Scoția și Elveția 1-1 la Koln

Scoția și Elveția au remizat, scor 1-1, în al doilea meci al zilei din grupa A de la Campionatul European, transmis de postul Pro...

După ce a rămas fără sprijin, Klaus Iohannis, așteptat să anunțe dacă iese oficial din cursa pentru șefia NATO

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că va prezenta joi, în cadrul CSAT, poziţia sa privind candidatura la şefia NATO şi apoi va anunţa şi...

Purtător de cuvânt armata israeliană: E “praf în ochi” ideea că am putea “face să dispară” Hamas

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene a apreciat miercuri drept "praf în ochi" ideea că am putea "face să dispară" Hamas, împotriva căruia Israelul...
Ultima oră
Pe aceeași temă