35.7 C
București
joi, 30 iunie 2022
AcasăEconomieBani & AfaceriCriptomonedele sunt o religie, nu o investiție, spune investitorul global Mark Mobius

Criptomonedele sunt o religie, nu o investiție, spune investitorul global Mark Mobius

Criptomonedele sunt mai degrabă o religie,  decât o investiție, consider investitorul global Mark Mobius.

Afirmația îl plasează pe investitor în corul de sceptici ai monedelor digitale. Criticile sale vin într-un moment în care bitcoinul și eterul se tranzacționează aproape de maximele istorice.

„Nu este o investiție, este o religie”, a spus fondatorul Mobius Capital Partners la „Squawk Box”.

Totodată investitorul a adăugat: „Oamenii nu ar trebui să privească aceste criptomonede ca pe un mijloc de a investi. Este un mijloc de a specula și de a te distra. Dar apoi trebuie să te întorci la acțiuni la sfârșitul zilei”.

Mobius nu este singurul care lovește industria criptomonedelor. CEO-ul JPMorgan Chase, Jamie Dimon, a criticat, de asemenea, în mod vocal bitcoin-ul. Mai ales recent, acesta a spus că moneda virtuală este „fără valoare” și „aurul proștilor” la o conferință de investiții din octombrie.

Investitorul miliardar Paul Tudor Jones, pe de altă parte, crede că monedele digitale au locul lor. El a declarat luna trecută pentru CNBC că, în opinia sa, criptomonedele sunt un pariu mai bun împotriva inflației decât chiar și aurul.

Principala problemă pentru Wall Street este potențialul unor rate mai mari ale dobânzilor

Mobius este un guru al piețelor mondiale. El a avut o carieră îndelungată la Franklin Templeton înainte de a se lansa pe cont propriu. Acum consideră că acțiunile sunt cel mai bun pariu din cauza monedei și a factorilor inflației.

„Acțiunile sunt cu siguranță răspunsul, deoarece devalorizarea monedei nu va dispărea. Acest lucru înseamnă că inflația va continua la o rată ridicată în viitor”, a spus el.

„Nu uitați că masa monetară a SUA a crescut cu peste 30%”, a ținut să mai precizeze acesta.

Cu atât de multă lichiditate care plutește din cauza politicilor monetare ușoare ale băncilor centrale din epoca Covid, Mobius a declarat pentru CNBC în septembrie că mulți dintre acești bani vor ajunge înapoi în acțiuni.

În interviul „Squawk Box” de miercuri, Mobius a spus că a investit în mare parte în Taiwan.

„Acum cele mai mari participații ale noastre se împart astfel: avem 20% din fondul nostru în Taiwan, 20% în India și doar aproximativ cinci sau 6% în China”, a precizat acesta.

Investitorul global a spus că în prezent caută cele mai bune oportunități. El se îndreaptă către software, cât și către hardware în India și Taiwan. El a arătat optimism în ceea ce privește tehnologia.

Mobius a mai spus că acordă atenție și pieței americane. El a sugerat că are un potențial uriaș, chiar dacă pe Wall Street se tranzacționa la niveluri record.

„Credem că piața din SUA va continua să prospere și să continue să meargă bine. Multe companii din SUA fac, de asemenea, bani pe piețele emergente”, a adăugat el.

Principala problemă pentru piața americană este potențialul de creștere a ratelor dobânzilor, a spus Mobius. El a explicat că investitorii speră să obțină un semnal cu privire la posibilele creșteri ale ratelor atunci când Federal Reserve își încheie miercuri după-amiaza întâlnirea de două zile din noiembrie. Cu toate acestea, bancherii centrali vor anunța aproape sigur că reduc cantitatea de obligațiuni pe care le cumpără în fiecare lună.

Adelina Toader
Adelina Toader
Adelina este Redactorul Șef al Ziarului România Liberă din iunie 2021. Adelina are o experiență de peste 8 ani în presa scrisă. Și-a început cariera jurnalistică în grupul de presă Bursa avansând de la poziția de redactor până la cea de Managing Editor. Adelina a scris atât pe domeniul economic, cât și politic- extern. În ultimii ani, Adelina a realizat interviuri cu miniștrii, ambasadori precum și cu antreprenori din diferite domenii.
Cele mai citite

Parchetul European cere arestarea preventivă a 12 cetățeni români

Parchetul European, condus de Laura Codruța Kovesi, cere arestarea preventivă a 12 cetățeni români, dintre care patru sunt funcționari publici. Această intenție este anunțată de...

Percheziții în Capitală și în mai multe județe, într-un dosar privind Start Up Nation

Procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) efectuează, astăzi, peste 40 de percheziţii în Bucureşti şi în alte şapte...

Misterele tradiționale de la examenele naționale

Avem din nou diferențe de peste două puncte după recorectarea tezelor de la Evaluarea Națională. Sunt ceva mai puține în acest, 17, după cum a...
Ultima oră
Pe aceeași temă