-1 C
București
marți, 19 noiembrie 2024
AcasăEconomieBănci & AsigurăriGuvernul va stabili cum se amână ratele la bănci

Guvernul va stabili cum se amână ratele la bănci

Guvernul Ciucă va stabili cum se amână ratele la bănci, în cadrul unei ședințe care se desfășoară în ziua de 27 iulie 2022.

Ședința de miercuri a Executivului se desfășoară la Palatul Victoria, începând cu ora 10. Una dintre temele ședinței este aprobarea normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de urgenţă 90 / 2022. OUG 90 se referă la posibilitatea amânării ratelor pentru creditele bancare.

Suspendarea plății ratelor este posibilă pentru o perioadă între o lună și nouă luni. Solicitările în acest sens trebuie trimise de debitor către creditor.

Posibilitatea de suspendare pentru rambursarea ratelor, dobânzilor şi comisioanelor scadente se acordă doar pentru creditele acordate până la data de 30 aprilie 2022 inclusiv. Data scadenţei finale a obligaţiilor de rambursare a ratelor, prevăzută în contractele de credit, trebuie să fie ulterioară datei solicitării suspendării obligaţiilor de plată.

Facilitatea de suspendare se oferă solicitanților care nu au înregistrat restanţe în ultimele şase luni înainte de data solicitării suspendării obligaţiei de plată. De asemenea, solicitanții nu trebuie să înregistreze restanţe la data când depun cererea de suspendare a obligaţiilor de plată. Perioada maximă de creditare poate fi depășită cu o perioadă maximă egală cu durata suspendării obligației de plată.

Unii dintre beneficiari pot fi cei care au luat credite prin Programele „Prima casă” sau „Noua casă”.

Ministerul Finanțelor este cel care a stabilit cum se amână ratele la bănci

Proiectul acestor norme metodologice a fost elaborat de Ministerul Finanțelor. Ministrul Finanțelor recomanda, acum o lună, să solicite amânarea ratelor doar debitorii care au probleme reale.

Amânarea ratelor este menită să ajute debitorii afectați de criza energetică sau de războiul din Ucraina. Potrivit normelor metodologice, „măsurile de suspendare au fost determinate de creşterea ratei inflaţiei până la 13,76% la sfârşitul lunii aprilie a anului curent, inflaţia fiind pe o traiectorie ascendentă încă din toamna anului 2021, pe fondul acutizării crizei energetice europene”. Acum două luni, Raportul BNR asupra inflaţiei estima că rata anuală a inflaţiei va rămâne peste 10% până în trimestrul II al anului 2023. BNR estima că rata inflației ar scădea la 6 la sută în primul trimestru al anului 2024.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

România-Cipru 4-1. Naționala va fi în urna a doua valorică pentru preliminariile Campionatului Mondial din 2026

România a încheiat cu o victorie campania excelentă din Nations League. Tricolorii s-au impus cu scorul de 4-1 împotriva reprezentativei din Cipru, pe Arena...
Ultima oră
Pe aceeași temă