7.4 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăPoliticăRatele la bancă, suspendate 9 luni. Ministrul de Finanțe nu recomandă tuturor...

Ratele la bancă, suspendate 9 luni. Ministrul de Finanțe nu recomandă tuturor această variantă

Persoanele juridice şi persoanele fizice afectate de criză vor putea solicita amânarea plăţii ratelor la credite pe o perioadă de până la nouă luni, însă această măsură nu este pentru toată lumea atrage atenția ministrul finanțelor, Adrian Câciu.

„Amânarea este un instrument și nu singura soluție. Este un instrument la îndemâna celor care chiar au o dificultate. Evident, orice amânare de rate va duce și la obligativitatea ca aceste rate să fie plătite ulterior, cu o serie de costuri, inclusiv dobânda aferentă”, a declarat ministrul finanțelor la finalul ședinței de Guvern.

Șeful finanțelor a precizat că cei cu credite au și alte opțiuni, cum ar fi trecerea la dobândă fixă, trecerea de la un indicator la altul, de la ROBOR la IRCC, sau refinanțări, rescadențări de credite. Lucru anunțat și de România Liberă în urmă cu câteva săptămâni. În cazul unei amânări de anul viitor veți fi nevoiți să plătiți rate cu 25% mai mari pentru că veți plăti dobândă la dobândă, iar perioada de creditare se mărește și ea, astfel că dacă acum cei care se plâng că nu găsesc soluții, cu siguranță anul viitor trebuie să facă rost de venituri mult mai mari.

Totodată, Adrian Câciu vine și cu vești bune și anume că de anul viitor situația se va mai ameliora.

„Pentru anul 2023 ne așteptăm la o începere de scădere a dobânzilor”, a mai declarat ministrul Finanțelor.

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că în ședința de guvern de joi vor fi adoptate „măsurile care sunt cuprinse în planul „Sprijin pentru România”. ,,În acest sens, vom aproba astăzi suspendarea plății ratelor bancare pentru o perioadă de nouă luni, măsură de care vor beneficia atât persoanele fizice, cât și firmele care întâmpină greutăți generate de creșterea prețurilor și a tuturor elementelor care țin de inflația pe care o resimțim cu toții.”, a spus Ciucă.

Cine poate opta pentru amânarea ratelor?

Debitorii persoane juridice se prevede prezentarea unei declarații pe propria răspundere privind afectarea, în sensul scăderii, cu minimum 25%, a mediei rezultatelor lunare pe ultimele 3 luni anterioare solicitării suspendării obligațiilor de plată comparativ cu perioada similară a anului 2021. În situația debitorilor care nu au o perioadă similară de raportare în anul 2021, fiind înființați cu mai puțin de un an în urmă, analiza se va realiza prin raportare la media rezultatelor de la înființare, privind angajamentul de a nu distribui/plăți dividende și de a nu acorda sau rambursa credite către acționari pe perioada aplicării facilității de amânare la plată cu excepția întreprinderilor publice așa cum sunt definite în Ordonanța de urgență nr. 109/2011.

Printre alte măsuri luate de Executiv au fost și cele legate de îndeplinirea jaloanelor și țintelor din Programul Național de Redresare și Reziliență specifice celui de-al doilea trimestru.

De asemenea, salariații vor primi tichete de masă de la 1 iulie cu 50% mai mari.

,,Pentru angajații care primesc tichete de masă, valoarea acestor tichete a fost crescută de la 20,17 lei la 30 de lei; pentru românii cu salariul minim există posibilitatea creșterii acestuia cu 200 de lei fără a mai fi plătite taxe pentru această majorare, iar pentru salariații din sistemul public a fost reglementată acordarea unui sfert din diferenţa de salariu în conformitate cu legea salarizării unitare cuvenită.”

Salariile vor mai crește cu o pătrime

Ministrul de Finanţe a răspuns că toate salariile care nu au fost majorate la 1 ianuarie vor creşte cu o pătrime. „A fost stabilită, dacă nu mă înşel, anunţată o creştere cu o pătrime a salariilor pentru toată lumea care nu a primit de la 1 ianuarie. Dacă nu mă înşel, o creştere cu o pătrime”, a anunțat Câciu. Mai exact este vorba despre o nouă posibilă creștere la rectificarea bugetară care va avea loc peste o lună.

Până acum dacă tragem linie și observăm, Guvernul nu reușește să vină cu măsuri care să combată scumpirile ca urmare a crizei energetice și a războiului. Măsurile sunt cumva un fel de unguent la dureri mult prea mari. În plus, deciziile luate sunt pentru scurte perioade, astfel că românii nu vor simți prea mult timp o alinare.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
În presă din 2004. Am trecut pe rând de la reporter TVR, la Realitatea TV, Aleph TV și B1 TV. În presa online am lucrat la Rol.ro, Realitatea.net, mediafax.ro. Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic. Sunt doctorandă în Științele Comunicării la SNSPA, iar tema mea de cercetare este despre criza alimentară.
Cele mai citite

Ploiești #LetsPLAY – Capitala Tineretului din România 2024: Conferința „ 26 Martie – 143 de ani de la proclamarea Regatului României. „75 ani de...

COMUNICAT DE PRESĂConferințele „ Tinerii și Monarhia” Fundația Județeană pentru Tineret Prahova, Asociația Eurospirit, Primăria Municipiului Ploiești și Casa de Cultură „I.L. Caragiale” a Municipiului...

Luis Rubiales, fostul președinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, ar putea ajunge la închisoare

Luis Rubiales, fostul preşedinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, riscă să ajungă la închisoare din cauza problemelor ce continuă după finala Cupei Mondiale de...

O femeie de 31 de ani a fost reținută pentru efectuarea repetată de intervenții chirurgicale estetice minim invazive

O femeie în vârstă de 31 de ani a fost reţinută pentru 24 de ore, urmând să fie prezentată magistraţilor cu propunere legală, pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă